Exoten reptielen

Minimaliseren

Een exoot is een dier dat zich met hulp van de mens heeft gevestigd in een gebied waar het in het verleden niet voorkwam. Veel exoten weten zich niet te handhaven omdat ze niet zijn aangepast aan hun nieuwe leefomgeving. In Nederland zijn er enkele exoten onder de reptielen. De Russische rattenslang is geïntroduceerd rond vliegveld Eelde (Groningen) en plant zich succesvol voort. Daarnaast is er nog een scala aan exotische moerasschildpadden die als huisdieren worden gehouden en met regelmaat (illegaal) in de natuur worden vrijgelaten. Van de moerasschildpadden is nog geen succesvolle voortplanting bekend in Nederland maar doordat ze heel oud kunnen worden zijn ze wel opvallend aanwezig. De roodwangschildpad is de bekendste, de overige soorten zijn samengevat op één pagina. 

RAVON wil benadrukken dat het introduceren van exoten illegaal en ten alle tijde ongewenst is. Exoten kunnen prederen op inheemse soorten, inheemse soorten beconcurreren om voedsel en schuilplaatsen, hybridiseren met inheemse soorten en ziektes verspreiden. Om de schadelijke effecten te beperken voert RAVON veel onderzoek uit naar exoten in Nederland.  

Russische rattenslang   Roodwangschildpad - foto Jelger Herder
 
Zaagrugschildpad met geelwangschildpad - foto Jelger Herder
 
Russische rattenslang  Roodwangschildpad
 
Overige exotische zoetwaterschildpadden
 


  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina