Agenda activiteiten

Minimaliseren
Amfibieën- en vissenexcursie Maurik (Betuwe)
Startdatum/tijd: zaterdag 15 april 2017 13:00
Einddatum/tijd: zaterdag 15 april 2017 17:00
Herhaal Event: Eénmalig Event
Belangrijkheid: Normale Prioriteit
Categorie:
Excursies en Weekenden
Beschrijving:

Zaterdag 15 april wordt er een amfibieën en vissenexcursie in de Betuwe georganiseerd. We gaan op zoek naar amfibieën en vissen ten zuiden van Maurik. We starten achter Betuws Golfcentrum de Batouwe waar tegenover het Waterschap Rivierenland een natuurterreintje heeft ontwikkeld waar o.a. heikikker voorkomt. Tevens is er kans op poelkikker en de meer algemene soorten als bruine kikker, gewone pad en kleine watersalamander. De aangrenzende sloten van dit gebiedje en de golfbaan worden ook bemonsterd. Er is een kans op het vangen van grote modderkruiper! Soorten als bermpje, kleine modderkuiper en bittervoorn gaan we zeker vangen, net als exoten als marmergrondel en blauwband. Erachter ligt een tweede natuurgebiedje van het Waterschap waar twee poelen en een sloot met kwel ligt. Beide natuurgebiedjes vallen onder het NEM Meetnet Amfibieën.

Vervolgens kunnen we even schepnetten bij de duiker waar de Mauriksche Wetering onder het Amsterdam-Rijnkanaal door gaat. Bij een particulier is recent een grote poel gegraven waar we welkom zijn. Langs de Essenbos liggen twee sloten die vallen onder het ANLb monitoringsprogramma.

We eindigen bij poel langs De Heuvel, Rijswijk. Uit het dorp Rijswijk zijn twee melding van kamsalamander bekend (2009 en 2010). Onbekend is waar de soort zich voortplant. Deze poel is, zover we weten, nog nooit onderzocht dus wie weet vinden we er kamsalamanders. Einde van deze weg is een veerpontje met cafetaria waar we met een drankje kunnen napraten.

Een ambitieus programma maar zeker de moeite waard om aan deel te nemen! Er kunnen maximaal 20 deelnemers mee.

Excursie details:
Start: 13:00 kruising Koopsestraat/Oostertiendweg (achterzijde Betuws Golfcentrum)
Einde: 17:00 Wijkse Veer
Aanmelden bij: Edo Goverse (e.goverse@uva.nl)
Meenemen: schepnet, laarzen/waadpak, ev. regenkleding.


Klik op het kaartje voor een grotere versie

Gemaakt Door Rolf van Leeningen Op maandag 20 maart 2017 13:56
  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina