Vijver gaat weg, red de kikkers
Laatste Bericht 28 apr 2017 07:59 door Bob78. 1 Antwoorden.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
ZeldaGebruiker is Offline
New Member
New Member
Posts:1

--
19 apr 2017 04:13
  Hoi,

  Wij hebben nu nog een vijver in onze tuin van ongeveer 1x1.5x0.8 (lengte, breedte, diepte). Die gaan we weghalen.

  Er zitten nu nog kikkers en kikkervisjes en ik wil graag advies over wat ik het beste met de kikkervisjes kan doen en wanneer en of het mogelijk is met een klein plasje oid in de tuin toch nog een habitat te bieden aan de kikkers.

  In ieder geval de volwassen kikkers zaten van de winter ook onder de bladeren in de tuin ( en tenminste eentje heeft onder het ijs in de vijver overwinterd) Ik wil graag de kikkervisjes, of straks de kleine kikkers, ergens heen verhuizen waar ze kunnen leven. En misschien is het mogelijk een klein plasje in de tuin te maken, zeg 0.5x0.3x0.2 met wat plantjes erin, waar de kikkers ook volgend jaar iets aan hebben. Ik weet niet welke soort kikkers het zijn. Afgaand op hoe ze eruit zien denk ik of bruine kikkers, of heikikkers of misschien zelfs meerkikkers. We wonen in Hilversum, vlakbij de hei.

  De eitjes, kikkervisjes inmiddels, zijn van tenminste 4 kikkers, dat is het meest wat ik ooit tegelijk in de vijver heb gezien. Ik weet niet hoeveel mannetjes en hoeveel vrouwtjes. De volwassen kikkers heb ik ook al en tijd niet meer gezien. Een week geleden of zo nog wel gehoord. Samen hebben de 4 kikkers rond 19 maart een enorme berg kikkerdril geproduceerd, en daar is nu een enorme meute kikkervisjes uit gekomen die gezellig in de vijver rondzwemmen. Sommigen beginnen al achterpootjes te krijgen als je goed kijkt.

  Ik ken 1 persoon met een iets kleinere vijver die eerder haar kikkerdril aan torretjes verloor en die ik blij kan maken met een nieuwe populatie.

  Als iemand tips heeft over hoe ik een tuin zonder echte vijver toch kikker-vriendelijk kan maken of waar ik kleine kikkertjes uit kan zetten, graag!  Alvast bedankt!  PS nog een vraagje: Sommige kikkervisjes lijken naar luchtte happen maar daar ze hebben nog helemaal geen longen. Weet iemand hoe dat zit?
  BobGebruiker is Offline
  New Member
  New Member
  Posts:8

  --
  28 apr 2017 07:59
  Het lucht happen zie je vaak bij kikkervissen. Geen idee of ze dan echt luchthappen.
  Waarschijnlijk zijn het bruine kikkers. Kan je ze niet bij een van de buren loslaten die ook een vijver heeft, of in een slootje/ kleine poel in de buurt? Zonder vis.
  Eventueel wil ik je wel helpen, woon in de buurt. Kan ze ook meenemen voor bij ons in de vijver.
  Mvg bob

  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


    RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
  Email: kantoor@ravon.nl
  Adres: zie contact pagina