22 september en 6 oktober: zaklampvissen Omval-Kolhorn Kanaal
Laatste Bericht 09 okt 2017 03:00 door goverse. 1 Antwoorden.
Printer Vriendelijk
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sorteer Berichten:
VorigVorig VolgendeVolgende
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Edo GoverseGebruiker is Offline
Basic Member
Basic Member
Posts:227

--
10 jul 2017 02:41

  Op vrijdagavond 22 september en 6 oktober wordt er met zaklamp gezocht naar vissen. Langs het Omval-Kolhorn Kanaal (tussen Noord-Scharwoude en Kolhorn) zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd om de visstand te verbeteren. In het kanaal zelf komt de rivierdonderpad nog in redelijke aantallen voor. Tijdens deze excursies gaan we met behulp van sterke zaklampen onder begeleiding van een ervaren excursieleider kijken in hoeverre de rivierdonderpadden ook gebruik maken van de natuurvriendelijke oevers. In de nabije omgeving zijn inmiddels de exotische grondels gesignaleerd (zwartbekgrondel en marmergrondel). Mogelijk dat deze soorten het kanaal en de natuurvriendelijke oevers ook al bereikt hebben (hoewel niet gevangen tijdens de bemonsteringen in juni). Ook andere soorten wagen zich in het donker in ondiep water (zoals baars, grote brasems, karpers, snoeken etc.).

  Tijdens deze excursie zullen er 2 a 3 natuurvriendelijke oevers onderzocht worden. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het onderzoek naar het functioneren van deze oevers. Praktisch: zorg zelf voor laarzen en indien in bezit lieslaarzen of een waadpak. De meeste locaties kunnen vanaf de kant bekeken worden maar in enkele gevallen zal er ook wadend door het water gezocht worden. Indien je een sterke zaklamp bezit wordt uiteraard gevraagd deze mee te nemen. RAVON zal ook enkele lampen meebrengen. Opgave: via het aanmeldformulier te vinden in onderstaande links. Verzamellocatie:  de verzamellocatie wordt na aanmelden bekend gemaakt (ergens tussen Heerhugowaard en Kolhorn).

  Aanmelden kan via deze link:22 september & 6 oktober

  Edo GoverseGebruiker is Offline
  Basic Member
  Basic Member
  Posts:227

  --
  09 okt 2017 03:00

  Vrijdagavond 22 september met negen man/vrouw sterk gestart nabij de kruising De Leyen/Leijerdijk, Oude Niedorp. Deze natuurvriendelijke oever heeft een open verbreding met het Kanaal Alkmaar-Kolhorn en is relatief ondiep. Op de grens waar vroeger de oever van het kanaal liep staan nu om de twee meter houten paaltjes met daarachter een richel van stortstenen welke niet boven het water uit steekt. De oever zelf is deels met riet begroeid. Gewapend met zaklampen gestart bij een ondiepe doodlopend slootje waar tientallen jonge visjes rondzwommen. Op zicht was niet duidelijk om welke soorten jonge vis het was. Met laarzen en waadpak vanuit het water gezocht naar vissen en al snel werd de eerste rivierdonderpad gevonden, open en bloot op het zand! Met aquariumnetje eenvoudig opgeschept om te bekijken in een cuvet. Er werden ook een driedoonige stekelbaars en een kleine modderkruiper opgeschept. Tussen de stenen van het rif lagen erg veel jonge baarzen te slapen. Enkele grote exemplaren waren ook aanwezig. Verder zwommen er meerdere possen tussen en één snoekbaars. Idem voor brasem/kolblei van 10 cm, maar deze zijn zwemmend op zicht tot op soort te determineren. Aan het einde werden nog twee rivierdonderpadden gezien op twee drijvende bonken afgeslagen rietwortels. Verkast naar een kleine natuurvriendelijke oever bij Velaat. Dit plasje heeft een kleine verbinding met het kanaal en is omsloten door een brede rietkraag waar een vlonder doorheen loopt. Vanaf de vlonder waren enkele baarsjes zichtbaar en kon een bastaardkikker worden gevangen ter determinatie. Maar vanuit het water werden ook kleine modderkruiper, driedoornige stekelbaars en brasem/kolblei. Nabij de doorgang naar het kanaal liet een grote snoek (>80 cm) zich goed zien. Hierna zijn we doorgereden naar het betoverde rif in het Meer van Dirkshorn. Deze zandwinplas is glashelder en langs de ondiepe oever lagen enkele tientallen rivierdonderpaden. Ook werd een bittervoorn en ruisvoorn ter determinatie uit het water geschept. Op het zand nog enkele kleine modderkruipers gezien en natuurlijk ontbrak de baars hier ook niet. Bij de stijger kon nog een meerkikker met de hand worden gevangen ter determinatie. Een leerzame en bovenal gezellige avond gehad!

  Vrijdagavond 6 oktober waren met zijn drieën om te zaklampen. Het waaide redelijk met kans op felle regenbuien, maar gedurende onze zoektocht hebben we veel mazzel gehad en het droog gehouden. We zijn begonnen bij de kruising Waarddijk/Hogebrugweg waar een redelijk grote natuurvriendelijke oever ligt met een brede rietkraag. De plas heeft twee verbindingen met het kanaal. De eerste vis die we zagen was een kleine modderkruiper! Daarna volgen vele baarzen, enkele driedoornige stekelbaarzen en een jonge snoek. Leuk was dat ook hier een rivierdonderpadje op het zand lag die met de hand gevangen kon worden om et bekijken. Iets erna een groter exemplaar gezien die we ongemoeid hebben gelaten. Bijzonder was het zien van een riviergrondel. Een soort die je in Noord-Holland niet vaak tegenkomt, zeker niet met zaklamp. Ander soorten die we zagen waren blankvoorn, grote brasem en een enorme snoek! Hierna zijn we verkast naar Lutjeswinkel waar enkele natuurvriendelijke oevers liggen. Helaas was het water hier niet helder. Met moeite twee jonge baarsjes gezien en in de grote plas een driedoornige stekelbaars. Het kanaal zelf was helderder. In de aftakking per toeval nog een volwassen snoek gezien. Ter afsluiting naar het Schagerwiel gereden omdat dit een hele heldere plas is. Bij de vlonder liet een grote blankvoorn zich mooi zien. Op exact dezelfde plek als waar op 9 september een rivierdonderpad was gezien lag nu weer (hetzelfde) exemplaar! Einde van de vlonder lag een jonge snoek en meerdere baarzen. Helaas deed de wind het water rimpelen waardoor we verder nog twee rivierdonderpadden zagen. Nog even met twee wedstrijdkarpervissers gesproken waarna we gestopt zijn.

  Zaklampvissers actief, 6 oktober (foto: Rik Beentjes)

  Het kanaal bij nacht, 22 september (foto: Nico Jonker)

  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


    RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
  Email: kantoor@ravon.nl
  Adres: zie contact pagina