Afdeling Noord-Holland

Minimaliseren
herpetofauna atlasnh.jpgDe afgelopen jaren zijn er in het kader van het verzamelen van gegevens voor de Atlas van de Noord-Hollandse Amfibieën en Reptielen & Atlas van Noord-Hollandse Vissen veel excursies georganiseerd en inventarisaties uitgevoerd. Om daar een vervolg aan te geven is een de Werkgroep Vissen, Amfibieën & Reptielen Noord-Holland opgericht. 

Doel
Het doel van de werkgroep is een stimulerende gelegenheid te bieden naar de studie van vissen, amfibieën en reptielen. In de werkgroep zijn beginners en kenners van harte welkom. Het is de bedoeling dat de werkgroepleden hun kennis vergroten en delen en dat ze ervaring kunnen opdoen met het inventariseren, determineren, monitoren en het beschermen van diverse soorten vissen, amfibieën en reptielen in Noord-Holland.  

Activiteiten
De activiteiten van de werkgroep zullen voornamelijk gericht zijn op het verzamelen van veldgegevens om zo een bijdrage te leveren naar het in kaart brengen van de verspreiding van de zoet-, brak- en zoutwatervissen, amfibieën en reptielen in Noord-Holland. Daarnaast kunnen er mogelijk ook elders excursies worden georganiseerd. Ieder jaar worden er minimaal vier activiteiten georganiseerd. Ook lezingen behoren tot de mogelijkheid. 
Iedereen die zich wil gaan bezighouden met de studie van deze soortgroepen is welkom. 

Informatie
De werkgroep is een initiatief van drie betrokken leden van de organisaties KNNV Amsterdam, Stichting RAVON & Landschap Noord-Holland. Wie belangstelling heeft voor de Werkgroep Vissen, Amfibieën & Reptielen en graag eens wil komen kennismaken of zich wil aanmelden, wordt verzocht contact op te nemen met een van hen. Middels mailings zullen we u op de hoogte houden. Aankondigingen en excursieverslagen worden ook gepost op het RAVON-forum


Edo Goverse (RAVON) 
email
tel. 020-5257331 

Geert Timmermans (KNNV afdeling Amsterdam)

email

Kees Dekker (Landschap Noord-Holland) 
email

  

Agenda afdeling Noord-Holland

Minimaliseren
Zandhagedissen zoeken op de Hondsbossche Duinen
Startdatum/tijd: zaterdag 12 mei 2018 13:00 (UTC+01:00) Amsterdam, Berlin, Bern, Rome, Stockholm, Vienna
Einddatum/tijd: zaterdag 12 mei 2018 16:00 (UTC+01:00) Amsterdam, Berlin, Bern, Rome, Stockholm, Vienna
Herhaal Event: Eénmalig Event
Belangrijkheid: Normale Prioriteit
Categorie: Reptielen
Locatie:
Beschrijving:

Heeft de zandhagedis de Hondsbossche Duinen al gekoloniseerd? Maagdelijk strand en gloednieuwe duinen, de Hondsbossche Zeewering kreeg in 2015 een total make-over. Door het project ‘Kust op kracht’ veranderde de 5,5 kilometer lange asfalt zeewering van metershoge verharde dijk met strekdammen in duinen en strand. Met 35 miljoen m3 zand werd een strand en nieuwe duinenrij gecreëerd en Noord-Holland werd een strand ter grootte van 300 voetbalvelden rijker. Interessant is om te onderzoeken hoe de nieuwe duinen worden gekoloniseerd en zijn bijvoorbeeld de zandhagedissen al gearriveerd. We gaan het onderzoeken.

We gaan tijdens deze wandelexcursie onder begeleiding van Edo Goverse, Geert Timmermans en Kees Dekker eerst kijken in de Schoolse Duinen om kennis te maken met de soort en om het zoekbeeld te trainen. Bij Camperduinen/Hargen maken we een rondje alvorens naar de nieuwe duinen over te steken.

Start 13.00 uur op de parkeerplaats Hondsbossche Zeewering (Heereweg 332, Schoorl). Deelnemers dienen zich per email (harmat4@xs4all.nl) aan te melden bij Geert Timmermans (max. 20 personen). Onder slechte omstandigheden (regen) kunnen de excursieleiders besluiten om de excursie niet door te laten gaan.

Gemaakt Door Rolf van Leeningen Op maandag 19 februari 2018 07:29
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina