Sphaerothecum destruens

Minimaliseren

Blauwband - foto Jelger HerderDe blauwband is een kleine karperachtige vis die oorspronkelijk voorkomt in Azië. Na introductie in Europa heeft deze zich snel verspreidt en komt sinds de jaren ’90 ook in Nederland voor. Engels onderzoek heeft aangetoond dat deze exoot inheemse vissen kan besmetten met een dodelijke ziekte, veroorzaakt door de ééncellige eukaryoot Sphaerothecum destruens. Hierdoor worden organen van inheemse soorten als het vetje en de riviergrondel ernstig aangetast, waarop sterfte van het individu volgt. Op deze wijze worden mogelijk ook populaties bedreigd. 

Blauwband

Uit onderzoek dat in samenwerking tussen RAVON en de Radboud Universiteit is uitgevoerd, bleek dat S. destruens ook bij blauwband in Nederland aanwezig is. Het onderzoek richt zich op de vraag in welke mate S. destruens een bedreiging vormt voor inheemse soorten. Genetische technieken worden ingezet om de aanwezigheid van de ziekte aan te tonen.

Uw contact

Minimaliseren
Frank Spikmans

Frank Spikmans 

   f.spikmans@ravon.nl 
   024-7410610
 CV  klik hier

  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina