Vissen

Minimaliseren

In Nederland komen in totaal ongeveer 70 vissoorten voor in de zoete wateren waarvan 48 inheemse soorten. Tot de inheemse zoetwatervissen van Nederland worden ook de diadrome trekvissoorten gerekend. Deze soorten komen zowel in zoet- als in zoutwater voor. Ook worden de zoutwatervissen die tolerant zijn ten aanzien van lagere zoutgehalten en die kunnen worden aangetroffen in riviermondingen (bijvoorbeeld harders) beschreven. Op deze website zijn alle inheemse zoetwatervissen en de exotische soorten die zich in Nederland voortplanten of regelmatig worden aangetroffen opgenomen. U vindt meer informatie en foto's door op de soortnaam aan de linkerkant te klikken.

Een aanzienlijk deel van de vissoorten is van exotische origine. De laatste jaren duiken er steeds meer nieuwe exoten op in Nederland. Een deel van deze soorten heeft Nederland op eigen kracht weten te bereiken doordat stroomgebieden middels kanalen, zoals met Main-Donau kanaal, verbonden werden. Het andere deel is als gevolg van uitzettingen of ontsnappingen van dieren afkomstig uit tuinvijvers, aquaria, viskwekerijen. Er zijn ook exoten die worden uitgezet ten behoeve van visserij (regenboogforel) en waterbeheer (graskarper). Onder de exoten bevinden zich een aantal grondelsoorten, omdat de de determinatie van deze grondels lastig kan zijn heeft RAVON een herkenningssleutel gemaakt.

Naast informatie op deze website kunt u ook de handige Determinatiegids van RAVON of de Vissengids van Sportvisserij Nederland raadplegen, van de laatstgenoemde is ook een mobiele applicatie beschikbaar.

In 2010 is een nieuwe namenlijst Nederlandse vissoorten uitgegeven door RAVON, een handig werkdocument.

vissen.jpg


 

 Te verwachten

Minimaliseren
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina