Search
zaterdag 22 januari 2022

Soorten

Pontische stroomgrondel

Neogobius fluviatilis

Pontische stroomgrondel Neogobius fluviatilis Jelger Herder

De Pontische stroomgrondel is een uitheemse soort die aan het begin van de 21e eeuw vanuit het Donau systeem, via het Main-Donaukanaal, het Rijn systeem gekoloniseerd heeft.


Herkenning

Pontische stroomgrondel (Neogobius fluviatilis) behoort tot de familie van de grondels (Gobiidae). De soort heeft een grijzige tot grijsbruine kleur met donkere vlekken op de flanken, vaak overeenkomstig met de bodem waar ze op leven. Mannetjes krijgen tijdens de paaitijd zwart met gele vinzomen. De Pontische stroomgrondel kan ongeveer 20 centimeter lang worden. Het onderscheid met de inheemse rivierdonderpad en beekdonderpad is te maken doordat de borstvinnen van Pontische stroomgrondel zijn vergroeid tot een zuignap, bij donderpadden zijn deze vinnen gescheiden. Brakwatergrondel heeft op de kop tot aan de eerste rugvin geen schubben. Het onderscheid met andere exotische grondelsoorten is te maken doordat marmergrondel buisvormige neusopeningen heeft, zwartbekgrondel heeft een zwarte vlek achterin de voorste rugvin en Kesslers grondel heeft een grote afgeplatte kop (breder dan hoog).

Pontische stroomgrondel Neogobius fluviatilis Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De voortplantingsperiode in Nederland loopt waarschijnlijk van april tot september waarbij het vrouwtje meerdere keren per jaar eitjes afzet. Er wordt door het mannetje een nest uitgegraven onder een steen of ander hard substraat. Het vrouwtje plakt de eitjes op het plafond van deze holte, waarna het mannetje het nest bewaakt totdat de eitjes uitkomen.

Levenswijze

De Pontische stroomgrondel heeft een voorkeur voor zandige bodems waar hij zich ingraaft, waarbij de ogen boven het zand uitsteken. Het voedsel bestaat uit kleine kreeftachtigen, schelpdieren en kleine vissen. Na uitkomst verspreiden de larven zich waarschijnlijk via de waterstroom in stroomafwaartse richting.

Pontische stroomgrondel Neogobius fluviatilis Jelger Herder

 

Verspreiding

Het verspreidingsgebied van Pontische stroomgrondel lag oorspronkelijk langs de kusten van de Zwarte Zee en in de benedenlopen van daarop uitmondende rivieren. De soort heeft zijn leefgebied aan het einde van de 20e eeuw sterk uitgebreid en via het Main-Donaukanaal heeft Pontische stroomgrondel het stroomgebied van de Rijn bereikt. In Nederland werd de soort voor het eerst aangetroffen in 2009 en heeft zich sindsdien snel verspreid via de grote rivieren en kanalen.

Pontische stroomgrondel Neogobius fluviatilis Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

Pontische stroomgrondel is uitheems en heeft zich sinds de vestiging in Nederland sterk uitgebreid en komt momenteel in alle grote rivieren, kanalen en het IJsselmeer voor. Door zijn sterke kolonisatiedrift wordt de soort als een invasieve exoot beschouwd en vormt mogelijk een bedreiging voor inheemse bodemsoorten als riviergrondel en bermpje. De Pontische stroomgrondel is niet beschermd in Nederland.

Pontische stroomgrondel Neogobius fluviatilis
 
Vorig artikel Poelkikker
Printen
2660

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top