Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Spitssnuitsteur

Acipenser stellatus

Spitssnuitsteur Acipenser stellatus Jelger Herder

De spitssnuitsteur is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland aangetroffen wordt. Deze steur wordt maximaal 220 centimeter groot.


Herkenning

Spitssnuitsteur (Acipenser stellatus) is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland aangetroffen wordt. Lichaam en snuit zijn langgerekt en slank. Spitssnuitsteur wordt maximaal 220 centimeter groot. De beenplaten zijn lichtgekleurd (26 tot 43 beenplaten op de flank) en tussen de rijen beenplaten bevinden zich onregelmatig geplaatste kleine beenplaatjes. De Bekdraden bevinden zich dichter bij de bek dan bij de snuitpunt. Het lichaam is donkergrijs met een lichtgekleurde buik. De vinnen zijn donkergrijs met een lichte rand.

Spitssnuitsteur Acipenser stellatus


 

Ecologie

 

Voortplanting

De soort migreert vanuit zee stroomopwaards in rivieren om te paaien op grindbedden in snelstromend water.

 

 


 

Verspreiding

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de spitssnuitsteur zijn de Kaspische zee, zwarte zee en Azov zee en de hiermee in verbinding staande rivieren waaronder de Wolga en Donau. Het kweken en de verkoop van spitssnuitsteur in vijvercentra heeft geleid tot incidentele uitzettingen in Nederland. Voortplanting van de spitssnuitsteur in Nederland is niet bekend.

Spitssnuitsteur Acipenser stellatus

 


 

Bedreiging en bescherming

Spitssnuitsteur staat op de IUCN Red List of Threatened Species. De soort wordt ingedeeld in de categorie: Critically Endangered. Aangezien de spitssnuitsteur niet inheems is in Nederland geld hier geen wettelijk beschermde status voor de soort. In zijn gehele oorspronkelijke leefgebied staat de soort onder sterke druk door overbevissing en verlies aan paailocaties.


Zie ook
Vorig artikel Spiering
Volgend artikel Springkikker (Exoot)
Printen
1543

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top