Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Zonnebaars

Lepomis gibbosus

Zonnebaars Lepomis gibbosus Jelger Herder

De zonnebaars is een uitheemse soort in Nederland die in ondiepe plantenrijke wateren met zandige bodems, zoals vennen en poelen, hoge dichtheden kan bereiken.


Herkenning

Zonnebaars (Lepomis gibbosus) behoort tot de familie van de zonnebaarzen (Centrarchidae) en heeft een zijdelings sterk afgeplat hooggebouwd lichaam met vage donkere dwarsbanden en oranje, rode en blauwe vlekken. Op het kieuwdeksel bevindt zich meestal een zwarte vlek. De rugvin bestaat uit twee aaneengegroeide delen waarbij het voorste deel lager is dan het achterste deel. Zonnebaars kan ongeveer 20 centimeter lang worden maar blijft in Nederland doorgaans kleiner. Bij de pos met een enigszins vergelijkbaar uiterlijk is het voorste deel van de rugvin hoger.

Zonnebaars Lepomis gibbosus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

Er wordt gepaaid bij watertemperaturen vanaf 16 graden. Het mannetje maakt een kuil in zand of grind in een ondiepe zonbeschenen oeverzone waar hij de vrouwtjes heen lokt. Hij bewaakt en verzorgt de eitjes tot ze uitkomen.

Levenswijze

Het voedsel bestaat uit macrofauna en de eieren en larven van amfibieën en vissen.

Zonnebaars Lepomis gibbosus Jelger Herder

 

Verspreiding

Zonnebaars komt van oorsprong uit Noord-Amerika en leeft in langzaamstromende tot stilstaande wateren. In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, wordt de soort al meer dan een eeuw verhandeld als vijver- en aquariumvis. Door het loslaten en ontsnappen van kweekexemplaren is de zonnebaars in het wild terechtgekomen.

Zonnebaars Lepomis gibbosus Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De zonnebaars is een uitheemse soort in Nederland die in ondiepe plantenrijke wateren met zandige bodems, zoals vennen en poelen, hoge dichtheden kan bereiken. De soort kan hier een negatief effect hebben op het voorkomen van amfibieën en macrofauna. Zonnebaars is opgenomen in de Unielijst van invasieve exoten. Binnen Europa en Nederland is er een verbod op bezit, handel, kweek, transport en import.

Zonnebaars Lepomis gibbosus Jelger Herder
 
Vorig artikel Zilverkarper
Volgend artikel Zwartbekgrondel
Printen
5268

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top