In januari 2024 werd een recordaantal van vijftien aangespoelde zeeschildpadden gemeld, een uitzonderlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In het nieuwste RAVON-tijdschrift wordt dit opvallende fenomeen belicht, met een overzicht van de strandingen en mogelijke oorzaken.
Waarom zoveel strandingen?
Het grote aantal aangespoelde zeeschildpadden in korte tijd – dertien dikkopschildpadden en twee Kemps schildpadden – roept de vraag op wat hiervan de oorzaak is. Een voor de hand liggende verklaring lijkt een toename van het aantal individuen. Echter, de groei van de dikkopschildpadpopulatie verklaart niet het aantal meldingen uit de Noordzee in de winter van 2023-2024. Als dit de oorzaak was, zouden in eerdere jaren ook al meer strandingen zijn gemeld.
Lees het artikel (pdf: 0,6 MB)
Foto: Dikkopschildpad met eendenmosselen (Bron: Diergaarde Blijdorp)
Dit moet je doen als je een schildpad op het strand tegenkomt
Vind je een levende schildpad op het strand? De belangrijkste eerste stap is om het dier in een in zeewater gedrenkte doek te wikkelen en vooral niet op te warmen! Bel vervolgens de dierenambulance of Diergaarde Blijdorp (0900-1857, optie 7). Dode dieren moeten aangeboden worden aan Naturalis Biodiversity Center.
Bekijk de herkenningskaart zeeschildpadden (pdf: 2,1 MB).
Verder in dit nummer:
Tekst: Edo Goverse en Mark Groen, RAVON; Mark de Boer, Diergaarde Blijdorp
Foto’s: Ecomare (leadfoto: gestrande dikkopschildpad Texel 24 januari 2024); KNNV uitgeverij; Diergaarde Blijdorp