Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

donderdag 21 november 2024
Je kunt zoveel doen om de natuur te helpen


RAVON beschermt al meer dan 35 jaar de reptielen, amfibieën en vissen van ons land en hun leefgebieden. Dit zouden we niet kunnen zonder onze vrijwilligers, onze donateurs, abonnees of nalatenschappen. Daarmee kunnen we zoveel goeds doen voor onze natuur. Op deze pagina vind je hoe jij kunt helpen.

Doe mee

Je kunt de natuur op veel manieren steunen. Zit er iets voor je bij?

Doe een gift

Elke gift, elk bedrag is welkom en doet er toe. De bijdragen van onze donateurs komen ten goede aan lokaal onderzoek en projecten. 

Nalaten aan RAVON

Je inzetten voor de natuur, ook als je er niet meer bent? RAVON is al meer dan 35 jaar de kennisorganisatie die zich richt op bescherming van soorten en de natuur. Een nalatenschap aan RAVON is daarom in goede handen. 

Tel mee

We hebben ontzettend leuke projecten, voor elk kennisniveau. Je hoeft geen volleerd bioloog te zijn om mee te doen, we hebben ook laagdrempelige onderzoeken. 

Volg een cursus

Vind je slangen, kikkers, vissen, salamanders en hagedissen boeiend en wil je graag meer leren over de prachtige en geheimzinnige Nederlandse onderwaternatuur? Dan zijn de online cursussen van RAVON bedoeld voor jou. 

Ga mee op excursie

RAVON organiseert doorlopend gratis excursies. Ga je mee zegenvissen, padden overzetten of slangen zoeken? 

Doe een gift met jouw organisatie

Je kunt een evenement of inzamelingsactie organiseren, RAVON structureel steunen of sponsoren. De steun van jouw bedrijf is belangrijk en nodig om natuurherstel mogelijk te maken.

Veelgestelde vragen

Wat doet RAVON met mijn bijdrage?

We verbeteren de natuur
We zetten ons natuurlijk niet alleen in voor "onze" dieren, maar we maken ons sterk voor het herstel en behoud van de hele natuur. We werken daarbij samen met een groot netwerk van vrijwilligers, instellingen, overheden en bedrijven. Duurzame impact maken voor onze soorten; daar gaat het om. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Jouw bijdrage helpt ons enorm.

We beschermen de natuur
RAVON is een relatief kleine organisatie, maar met veel impact. We bestaan inmiddels meer dan 35 jaar. Bij RAVON werken ongeveer 60 mensen; voornamelijk ecologen en biologen. Zij doen onderzoek naar dieren als de ringslang, de aal en de knoflookpad. Of het nou gaat om het verbeteren van vismigratie, het helpen oversteken van kikkers en padden of het monitoren van bedreigde soorten; bij alles wat de medewerkers van RAVON doen staat het duurzaam beschermen van dieren en soorten voorop.

Is RAVON een goed doel?

Ja, RAVON heeft een ANBI-status. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Een ANBI draagt op de een of andere manier bij aan het algemeen nut. Als een organisatie een ANBI-status heeft, zijn er bepaalde belastingvoordelen. En donateurs of bedrijven die een donatie willen doen aan een ANBI kunnen deze van hun inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting aftrekken.

Waarom is nalaten aan RAVON een goed idee?

Steeds meer mensen besluiten (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel, zoals RAVON. Door na te laten aan de natuur weet je dat je nog steeds iets goeds doet voor de natuur en de soorten, ook als je er niet meer bent. Een goed doel met ANBI-status is vrijgesteld van erfbelasting. Zo komt uw nalatenschap voor 100% bij RAVON terecht.

 

Hoe kan ik nalaten aan RAVON?

We hebben alle informatie over nalaten aan RAVON op deze pagina bij elkaar gezet. Mocht u een vraag hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Ik wil graag meer leren over reptielen, amfibieën of vissen. Kan dat?

Jazeker! Daarvoor hebben we onze academy opgericht. Op dit platform vind je al onze cursussen. Omdat RAVON dé autoriteit van Nederland op het gebied van reptielen, amfibieën en vissen-onderzoek en -bescherming is, ben je hier aan het juiste adres. Vanuit onze jarenlange ervaring en met onze expertise hebben we een uitgebreid cursusaanbod kunnen samenstellen dat je alle essentiële kennis biedt om onze soorten te begrijpen, te herkennen en te waarderen. En er komen nog meer cursussen aan. Kijk op ravon.nl/ravon-academy.

Waar vind ik informatie over een telproject?

Op ravon.nl/tellen vind je alles over telprojecten, werkgroepen, en nog veel meer. Er is voor elk wat wils, denken wij!

Hoe kan ik me opgeven voor een excursie?

Leuk dat je mee gaat! Via onze agenda zie je alle geplande excursies van dit moment. Het beste is om regelmatig op deze pagina te kijken, want er komen steeds nieuwe excursies bij. 

Wat doet RAVON?

Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland is al meer dan 35 jaar dé onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie, zonder winstoogmerk, die de inheemse reptielen, amfibieën en vissen en hun leefgebieden beschermt. Dit doen we samen met duizenden vrijwilligers. We doen onderzoek en met deze kennis geven we advies, voeren we projecten uit en sturen op beter beleid en wetgeving. Het landelijk bureau van RAVON werkt vanuit de vestigingen in Nijmegen en Amsterdam. Hieronder een kleine greep van waar we ons zoal mee bezighouden.

Paddentrap redt amfibieën

Jaarlijks sterven naar schatting miljoenen amfibieën in putten en straatkolken omdat ze, nadat ze erin zijn gevallen, er niet meer zelf uit kunnen klimmen. RAVON heeft zich toegewijd aan het uitvoeren van onderzoek om dit probleem op te lossen. In samenwerking met de TBS-SVA groep hebben we een innovatief prototype ontwikkeld; speciale trappetjes die in rechthoekige straatkolken kunnen worden geïnstalleerd. Deze bieden amfibieën een uitweg, zodat ze zichzelf kunnen bevrijden uit de straatkolken.

Toekomst voor de paling

RAVON wil dat het beter gaat met de paling. Daarom werken we aan een integrale aanpak die ervoor zorgt dat aal effectief Nederland in kan, hier veilig en schoon kan opgroeien en weer onbeschadigd naar zee kan zwemmen; we monitoren glasaal, onderzoeken vispassages, gaan stroperij tegen, onderzoeken 'knakaal' (door gemalen en scheepsschroeven), maken ons sterk voor visvriendelijke gemalen en we zetten ons in voor 'aalreservaten'.

Overzetten amfibieën

Amfibieën hebben voor hun voortplanting water nodig. Daarvoor leggen ze in het vroege voorjaar een hele tocht af om bij hun voortplantingswater te komen. Deze tocht is niet zonder risico’s. Vaak wordt die doorkruist door een autoweg en vallen er verkeerslachtoffers. Om de amfibieën een handje te helpen de weg veilig over te steken zijn er in heel Nederland op 300 plekken werkgroepen actief die de dieren begeleiden - zie padden.nu - de website voor, over en door paddenwerkgroepen.

Zegen in de Delta

RAVON onderzoekt de kraamkamerfunctie van de Zuid-Hollandse delta vanuit het project “Een Zegen in de Delta”. Zo brengen we in kaart welke jonge vissen gebruik maken van welke gebieden en welke eisen ze stellen aan hun opgroeigebied. Bekijk ook de videoserie over dit project.

Glasaalmonitoring

In het voorjaar trotseren honderden vrijwilligers weer en wind om opnieuw langs de hele Nederlandse kustlijn intrekkende glasaaltjes te tellen – jonge palingen die vanaf zee onze wateren binnen willen zwemmen. Belangrijk werk, want deze data geven ons een goed beeld van hoe het gaat met de bedreigde paling.

Passagecheck

In Nederland verhinderen barrières zoals stuwen, gemalen, sluizen en dammen voor vissoorten als de aal (paling) de toegang tot grote delen van het leefgebied vanaf zee. Om ervoor te zorgen dat vissen kunnen migreren, worden er vispassages aangelegd. Het idee daarachter is goed, de werking blijkt helaas vaak niet effectief. Met het Passagecheck onderzoek onderzoekt RAVON het functioneren van vispassages.

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top