Boomkikker niet meer weg te denken in West Zeeuws-Vlaanderen, Fred Schenk, Het Zeeuwse Landschap
Na het dieptepunt voor de boomkikker, beginjaren 90 van de vorige eeuw in west Zeeuws-Vlaanderen is dit gifgroene kikkertje niet meer weg te denken. De boomkikker was jarenlang een zorgenkindje, toen er verspreid over drie van elkaar geïsoleerde gebieden nog maar een paar honderd van deze diertjes voorkwamen. Reden van de afname was het verlies aan geschikte leefomgeving door een veranderend gebruik van het buitengebied.
Er is in West Zeeuws Vlaanderen de afgelopen 25 jaar vooruitstrevend gewerkt aan het uitvoeren en het tot stand brengen van meerdere natuurontwikkelingsprojecten die deel uit maken van het Natuurnetwerk Nederland. Dit netwerk vergroot de overlevingskansen van zeldzame dieren en planten. Het uiteindelijke doel is om de geïsoleerde leefgebieden van de boomkikker met elkaar te verbinden, waardoor de populatie minder kwetsbaar wordt. In deze nieuwe ecologische verbindingszone in West Zeeuws Vlaanderen heeft de boomkikker zich definitief gevestigd.
De migratie van boomkikkers zet onverminderd door, het gebied is door het gevoerde natuurbeleid min of meer uitgegroeid tot een groot leefgebied voor de boomkikker. Waar overigens ook andere soorten amfibieën, vogels, kleine zoogdieren, vleermuizen, insecten zich prima thuis zullen voelen.
Over Fred Schenk
De wieg stond in Den-Haag en opgegroeid met een voorliefde voor natuur. Verhuisde rond 1978 richting Zeeland om vogelwachter te worden op een broedvogeleiland in de Grevelingen. Fred is van 1987 tot op heden in dienst bij Het Zeeuwse Landschap in Zeeuws-Vlaanderen e n heeft een zwak voor kustbroedvogels mn de grote stern en daarnaast het kan haast niet anders de boomkikker.