4-SEP-2024 - Rond 1985 was de boomkikker in Noord-Brabant bijna uitgestorven. In de Leemputten, bij Udenhout, bevond zich een van de laatste drie overgebleven populaties. Het uitsterven werd hier voorkomen, doordat de terreineigenaar Brabants Landschap een aantal biotoopverbeterende maatregelen nam, en doordat gedurende enkele jaren volgroeide boomkikkerlarven bijgeplaatst werden. Ook is er de afgelopen tien jaar veel gebeurd in dit gebied. Tijd voor een terugblik. In de nieuwste uitgave van het tijdschrift RAVON vind je dit bijzondere verhaal (pdf: 562 KB). Verder in dit nummer van het tijdschrift RAVON: artikelen over adders in het bos en schimmel bij ringslangen.
Schimmels bij ringslangen
De schimmel Ophidiomyces ophidiicola veroorzaakt de huidziekte ophidiomycose bij slangen. De aandoening is ook wel bekend als ‘Snake Fungal Disease’. Na de ontdekking in Noord-Amerika, Azië en enkele Europese landen, leek het een kwestie van tijd voordat deze schimmel ook in Nederland zou worden aangetroffen. Gericht onderzoek bracht Ophidiomyces ophidiicola inderdaad onlangs aan het licht. Lees het artikel De slangenschimmel Ophidiomyces ophidiicola bij ringslangen in Nederland (pdf: 501 KB).
Adders in de Nederlandse bossen
Heide- en hoogveengebieden zijn in Nederland bekende leefgebieden van de adder (Vipera berus). De adder komt echter ook voor in andere habitats, waaronder verschillende typen bos. In de Nederlandse literatuur, maar ook in het veldwerk, is in de 21e eeuw weinig aandacht gegeven aan adders in bossen.
Adders in het bos (Bron: Wim de Wild en Wilco van den Berg)
Meer informatie
- Vind je deze artikelen interessant? Word dan abonnee van RAVON. Dan krijg je het tijdschrift voortaan vier keer per jaar thuis én steun je de natuur.
Tekst: RAVON
Foto's: Jelger Herder; Tariq Stark en Richard Struijk
Video: Wim de Wild en Wilco van den Berg