Op zaterdag 1 februari kwamen ruim 120 jongeren tussen de 16 en 30 jaar uit heel Nederland bij elkaar om hun Groen Traineeship feestelijk te starten óf af te sluiten. Het Groen Traineeship bestaat uit tal van projecten waarin Groene Trainees groepsgewijs samenwerken, bijvoorbeeld om een dorp te vergroenen, een natuurwerkdag te organiseren voor kinderen of andere jongeren te betrekken bij natuur en milieu. Trainees maakten tijdens de landelijke dag kennis met elkaar, volgden interessante workshops en hadden samen vooral veel plezier.
Landelijke dag
De groep die in september begon, sloot 1 februari zijn traineeship af en ontvingen een certificaat. De toekomstige trainees waren ook aanwezig op de landelijke dag. Zij kwamen voor de kick-off van hun Groen Traineeship. Er waren daarnaast allerlei workshops over klimaat, je eigen voedselbos maken, plastic vrij leven, visueel werken en storytelling. Een dag vol inspiratie, kennismaken en netwerken.
Volgens projectleider Ilja Beudel van IVN Natuureducatie is het Groen Traineeship een goede manier om jongeren te betrekken als vrijwilliger. ‘We merken dat veel jongeren iets willen doen voor natuur en duurzaamheid, maar niet weten hoe ze dat aan moeten pakken. Binnen dit traineeship kunnen ze dat wél. Ook past het binnen hun drukke leven, want ze werken ca. 1 dag per week voor een periode van 5 maanden. Tegelijkertijd lukt het ons als groene organisatie zelden om jongeren te bereiken. En als we ze bereiken hebben we ze eigenlijk niets te bieden, want veel bestaande vrijwilligersgroepen zijn sterk vergrijst, de gemiddelde leeftijd is 62, daar passen de jongeren niet goed bij. Erg bijzonder dus dat het ons met het Groen Traineeship wél lukt!’
Groen Traineeship blok 2
Blok 2 van het Groen Traineeship is vanaf zaterdag gestart. De komende vijf maanden gaan 60 jongeren zich inzetten voor natuur en duurzaamheid in Nederland. Ze gaan bijvoorbeeld natuurwerk op de kaart zetten bij jongeren, de paling redden, op safari in de (digitale) wildernis van Nederland of zetten een festivaltour op. Binnen vijf maanden krijgen ze de kans om als vrijwilliger kennis en ervaring op te doen bij een landelijke groene organisatie. Groepsgewijs gaan ze projectmatig aan de slag. Daarnaast volgen ze relevante trainingen en workshops, krijgen professionele begeleiding, zetten een netwerk op binnen de groene sector en ontvangen bij de afronding een deelnamecertificaat en referentiebrief.
Samenwerkingsverband
Het Groen Traineeship een samenwerkingsverband tussen Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en SoortenNL. Het initiatief geeft invulling aan de maatschappelijke diensttijd. Met de maatschappelijke diensttijd (MDT) investeert het kabinet in de talenten en inzet van jongeren die vrijwillig iets doen voor de samenleving. Het doel van deze investering is het versterken van de samenleving en jongeren in staat te stellen om maatschappelijke impact te hebben.