In het voorjaar van 2025 gaat RAVON opnieuw aan de slag met verschillende glasaalonderzoeken in o.a. Zeeland en Zuid-Holland. Een belangrijk onderdeel van het glasaalonderzoek is de kruisnetmonitoring en het testen van de werking van vispassages bij gemalen/spuisluizen met merk-terugvangstonderzoek.
Wat ga je doen?
Je gaat enkele avonden per week op pad om na zonsondergang te vissen met een kruisnet. Hierbij tel en noteer je alle jonge palingen, driedoornige stekelbaarzen en andere vissoorten die je vangt. Om de veiligheid te waarborgen tijdens het vissen langs de waterkant werk je als koppel. In het vroege voorjaar is het weer soms bar en boos, maar gelukkig staat daar veel gezelligheid en spanning over het aantal glasalen in het net tegenover. Gaandeweg leer je alle vissen die je vangt te herkennen, waardoor je veel soortenkennis opdoet. Ook ga je helpen bij andere onderzoeken, zoals de Passagecheck, waar je o.a. gaat vissen in teams van vrijwilligers en andere studenten. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om aan de slag te gaan met een eigen onderzoeksvraag.
Meer informatie over de kruisnetmonitoring is te vinden op www.ravon.nl/glasaal.
Wij zijn op zoek naar enthousiaste studenten die:
- Flexibel inzetbaar en enkele avonden per week beschikbaar zijn
- Zelfstandig en in teams kunnen werken
- Actief communiceren met andere studenten, collega’s en vrijwilligers en een open houding hebben
- Flexibel zijn en in staat om te improviseren tijdens veldwerk
- Bij voorkeur een rijbewijs hebben
Lijkt het jou leuk om mee te helpen aan dit onderzoek en je in te zetten voor een bedreigde diersoort tijdens je stage? Meld je dan aan door een mail te sturen naar Maurice Kooiman (m.kooiman@ravon.nl).
NIVEAU: MBO
PERIODE: februari tot en met juni 2025, met het zwaartepunt in april (de piek van de glasaalintrek).
BEGELEIDER(S): Maurice Koorman (06-3081 5232).