Onderzoek aan glasaal wordt normaal gesproken uitgevoerd door metingen te verrichten aan actieve glasaal. Wanneer glasaal niet actief is, schuilt voor harde stroming of schuilt voor predatoren rusten ze in het substraat. Om het habitatgebruik van glasaal aan de zeezijde van intrekpunten, en de invloed hiervan op de verblijftijd en passage-efficiëntie in kaart te brengen, zijn de afgelopen jaren grootschalige veldexperimenten uitgevoerd bij twee intrekpunten met sterk verschillende omstandigheden aan de zeezijde. Hierbij werd gewerkt met kunstmatige substraten en gemerkte glasalen. Er werden metingen verricht aan zowel actieve glasalen en glasalen in rust. Het uitwerken en vergelijken van de onderzoeksresultaten van deze intrekpunten kan leiden tot handvatten voor de inrichting van het habitat aan de zeezijde van intrekpunten, waardoor glasaal beter wordt gefaciliteerd tijdens de intrek richting het achterland. Affiniteit met of interesse in analyse van gegevens in R-statistics en het bouwen van populatiemodellen zijn een pré!
NIVEAU: HBO, WO
PERIODE: februari/maart - juli/augustus (indien gewenst kan over een eerdere einddatum worden overlegd).
BEGELEIDER(S): Mick Vos en Maurice Kooiman. Voor vragen bel 06-13559173 (Mick) of 06-30815232 (Maurice). Aanmelden kan via m.vos@ravon.nl of m.kooiman@ravon.nl.
Passagecheck
Onder de noemer Passagecheck werken we vanuit RAVON aan het verbeteren van vismigratievoorzieningen voor met name glasaal en driedoornige stekelbaars. Dit doen we onder andere door een ‘Passagecheck’ uit te voeren waarbij we vissen voorzien van een gekleurd merkje (VIE-tag) en volgen op hun reis tussen zee en polder. We kunnen hiermee aanbodschattingen doen, de efficiëntie van de intrek door de voorziening bepalen en kijken hoe lang vissen in de buurt van de vismigratievoorziening blijven. Ook worden tijdens deze onderzoeken gedetailleerde stroomsnelheidsmetingen gedaan en wordt het zwemgedrag in de vismigratievoorziening in beeld gebracht met een onderwatercamera, waardoor knelpunten in de voorziening aan het licht komen.
Tijdens het voorjaar van 2024 gaan we bij twee vismigratievoorzieningen in Zeeland een Passagecheck uitvoeren. Een deel van je stage bestaat uit het veldwerk van deze Passagechecks; denk aan het vissen met kruisnetten, het helpen met lichten van de opvangnetten achter de vismigratievoorzieningen en het assisteren bij het merken van glasalen en driedoornige stekelbaarzen. Je voert het veldwerk samen uit met een team van professionals, vrijwilligers en stagiairs. Het veldwerk is complex van opzet en vergt gestructureerd en precies kunnen werken. ’s Nachts werken en lange dagen in het veld zijn onderdeel van je stage (wel in de prachtige Zeeuwse Delta).