Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zondag 22 december 2024

Nieuws

Nieuwe fotoveldgids amfibieën: alle soorten en stadia in beeld

Boek

  • 20 april 2023
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 1569
  • 0 Reacties
Nieuwe fotoveldgids amfibieën: alle soorten en stadia in beeld

In de nieuwe fotoveldgids amfibieën worden aan de hand van ruim 500 vrijstaande foto's alle levensstadia van de in Nederland voorkomende salamanders, kikkers en padden getoond. De gids is uniek vanwege de compleetheid en prachtige foto's. Aan de hand van goed zichtbare kenmerken kunnen zowel beginnende als ervaren waarnemers ermee uit de voeten. De gids is verkrijgbaar in de webshop van RAVON.

Waarom deze gids?

Traditionele veldgidsen bevatten veelal determinatiesleutels en tekeningen. Voor mensen die net aan een nieuwe diergroep begonnen zijn, vormt dit wel eens een (te) hoge drempel. Als je ergens in zo'n sleutel 'de verkeerde afslag' neemt, verdwaal je en kom je bij de verkeerde soort uit. Dat kan erg frustrerend zijn.

Met al die verschillende verschijningsvormen is het nog niet heel gemakkelijk om bij de juiste soort uit te komen. Deze gids vormt een waardevol hulpmiddel in het veld om soorten te herkennen en op naam te brengen. Daarnaast is de gids, vanwege het indrukwekkende fotowerk, ook gewoon een feest om thuis op de bank doorheen te bladeren.    

 

Buikzijde kleine watersalamander en kamsalamander

Nieuw: vergelijking van op elkaar lijkende soorten

De nieuwe fotoveldgids amfibieën werkt op een andere manier dan veel traditionele veldgidsen met determinatiesleutels: op elkaar gelijkende soorten worden namelijk onderling vergeleken. Ze worden op tegenoverliggende pagina's getoond en belangrijke veldkenmerken worden uitvergroot of met streepjes aangegeven. Eindelijk krijg je antwoord op een reeks van prangende vragen:

  • Hoe ziet de buik van een kamsalamander eruit en hoe kan ik die eigenlijk  onderscheiden van andere salamanders?
  • Wat bedoelen ze nu met dunne tenen bij de jongen larven van de kamsalamander?
  • Is een bruine kikker altijd bruin of ook wel eens gelig of roodachtig? 

Je leert hoe de tekening van bruine kikkers kan verschillen en dat je dus vooral moet letten op vormen en je niet altijd op kleur en tekening kunt afgaan. Je krijgt een duidelijk beeld hoe de huid van salamanders in landfase afwijkt van de dieren in de waterfase. Je ziet bijvoorbeeld hoe de larven van de kamsalamander gedurende het seizoen van vorm veranderen, waarbij je ze altijd kunt herkennen aan de donkere vlekken op de staartzoom.

Larven kamsalamander

De fotoveldgids is gebaseerd op het fotowerk van Paul van Hoof Natuurfotografie. Het idee startte ooit als een veldgids voor de herkenning van amfibielarven, maar is in de daaropvolgende jaren uitgegroeid tot een complete gids voor alle levensstadia van ei tot aan volwassen dieren. De fotoveldgids is verkrijgbaar via de webshop van RAVON, leden van RAVON krijgen 15 procent korting op de verkoopprijs.

De fotoveldgids werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van BIJ12 en is een samenwerking tussen RAVON en Paul van Hoof Natuurfotografie.  

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Beeld: Paul van Hoof, Fotoveldgids Amfibieën 

Printen
Categorieën: Actueel, Instagram
Waardeer dit artikel
Geen waardering

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top