Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 16 juli 2024

Nieuws

Ontheffing Wet Natuurbescherming is er (voor tien provincies)

Wnb

  • 29 maart 2022
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 831
  • 0 Reacties
Ontheffing Wet Natuurbescherming is er (voor tien provincies)

In Nederland is de Wet natuurbescherming (Wnb) van kracht. Deze wet beschermt flora en fauna - en hun leefgebied - in Nederland en moet voorkomen dat wij dieren, planten en hun leefgebied verstoren of vernielen. Toch kan het zijn dat je tijdens je inventarisatiewerkzaamheden, als RAVON-vrijwilliger, niet anders kan dan even de natuur verstoren. Denk aan het gebruiken van een schepnet, fuiken, amfibieëntrek of het vangen van adders. In zo’n geval heb je een ontheffing op deze wet nodig.

De Wnb is provinciaal geregeld. Dat betekent dat RAVON bij elke provincie aan tafel moest om een ontheffing te regelen. Op dit moment is er groen licht van tien provincies. We wachten nog op de ontheffing van provincies Zuid-Holland en Overijssel.

Ben je voor RAVON aan de slag als vrijwillige waarnemer en sta je geregistreerd in de vrijwilligersadministratie? Dan kan je een ontheffing aanvragen. De ontheffing is niet geschikt voor zakelijke gebruik. Alleen voor je vrijwillige werkzaamheden die je voor RAVON uitvoert kunnen we je een ontheffing geven.

Let op! Een ontheffing Wnb is iets anders dan een betredingsvergunning. Een betredingsvergunning is een toestemming van de terreinbeheerder dat je van de paden mag om je werkzaamheden uit te voeren. De ontheffing Wnb geeft je toestemming om de natuur te verstoren binnen bepaalde werkzaamheden.

De ontheffing kan je aanvragen via: https://www.ravon.nl/ontheffing 
Heb je vragen? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator, Kaat Willemse (k.willemse@ravon.nl)

Foto: Jelger Herder

Printen
Categorieën: Actueel, Instagram
Waardeer dit artikel
Geen waardering

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top