Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 16 juli 2024

Nieuws

Rivierprikken in Gelderland

Video

  • 25 februari 2022
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 440
  • 0 Reacties
Rivierprikken in Gelderland

Een stevige duw in de rug voor rivierprikken!

Stichting RAVON onderzoekt sinds twee jaar kansen en knelpunten die rivierprikken tegenkomen bij het bereiken van hun voorplantingsgebieden op de Veluwe. Rivierprikken, opzwemmende via de IJssel, lopen op hun route naar de Veluwse beken vast op de Hattemse Sluis (vrijwel constant dicht) in het Apeldoorns Kanaal en de waterkrachtcentrale in de Oude Grift (4 m peilverschil). Rivierprikken worden aangetrokken door de feromonenstromen (geurstoffen) van de aan hen nauw verwante beekprikpopulaties die stroomopwaarts leven in de Grift en zijbeken. 

Onderzoek heeft de afgelopen twee jaar uitgewezen dat de rivierprik, een Natura 2000 doelsoort voor de Rijntakken, sterk gemotiveerd is tot optrek naar de Veluwse beken. De beekprik, waarmee de rivierprik samen paait, is een Natura 2000 doelsoort voor de Veluwe. De omvang van de Veluwse beekprikpopulaties staat onder druk vanwege het vaker en heviger voorkomen van droge lentes en zomers. Extra inbreng van genen door rivierprik is van groot belang voor het behoud van een gezonde genetische diversiteit binnen de beekprikpopulaties. 

Onlangs heeft RAVON samen met vrijwilligers en andere natuurliefhebbers, en in opdracht van Provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe, een succesvolle bevissing van de rivierprik uitgevoerd. Waar in voorgaande jaren circa 100 rivierprikken werden aangetroffen, zijn er dit jaar in de Oude Grift 157 (!) rivierprikken gevangen met elektrovissen en verder stroomopwaarts overgezet in de Grift. Dit vond 's avonds plaats, aangezien de prikken dan actief zijn. Overdag zitten zij vooral verscholen tussen de daar aanwezige stortstenen.      

RAVON, Waterschap en Provincie hebben er alles aan gedaan om de rivierprikken te helpen op hun trektocht naar de voorplantingsgebieden in Veluwse beken. Hopelijk dat de paai, vooral gezamenlijk met beekprik, succesvol is dit voorjaar!

Permanente opheffing van de migratiebarrières ligt gevoelig vanwege de waarschijnlijke intrek van exoten die een bedreiging vormen voor het voortbestaan van de beschermde beekvissen (beekprik en rivierdonderpad) op de Veluwe. Het wel of niet opheffen van knelpunten op de voorplantingsroutes van de rivierprik vraagt om een zorgvuldige afweging; hieraan wordt door Provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe gewerkt in het kader van het Herstelprogramma voor de Veluwse Natura2000 beken.

 

Printen
Categorieën: Actueel, Instagram
Waardeer dit artikel
Geen waardering

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top