Op vrijdag 12 juli van 21:00-00:00 gaan wij in de Nederrijn bij Meinerswijk zegenvissen. We starten een uur voor zonsondergang en gaan verschillende kribvakken bemonsteren met een broedzegen (sleepnet). We vissen door tot in het donker, juist dan maken we kans op grotere vissen die zich veiliger voelen in het ondiepe water en de broedzegen minder goed kunnen zien aankomen. De exacte eindtijd is nog niet duidelijk maar iedereen is vrij om te blijven of af te haken. De vangsten zijn elke keer weer verrassend op deze locatie, wat gaan wij deze keer vangen?
Startlocatie/verzamelen: https://goo.gl/maps/QZrpsfvkZjZ6Pdyu5
Aanmelding voor deze excursie is vereist. Je kunt je aanmelden via dit formulier. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.
Handig om mee te nemen indien in bezit zijn: zaklamp of hoofdlampje, waadpak of laarzen, cuvet.
Visstand in beweging, vergelijking met 2007
Deze locatie is in het kader van de Gelderse Visatlas ook bemonsterd in 2007. De visstand in de grote rivieren is continu in beweging. Zo vingen we in 2007 nog veel witvinriviergrondel maar lijkt deze soort inmiddels alweer wat afgenomen door de opkomst van een andere exoot, de Pontische stroomgrondel (sinds 2009 in Nederland). En hoe doet een zeldzame riviervis als de sneep het nu? Van deze soort vingen we in 2007 nog flink wat jonge exemplaren. Heeft de sinds 2019 in Nederland aanwezige Kaukasische dwerggrondel de kribvakken inmiddels bevolkt? Hoe zit het met de naakthalsgrondel? Of zijn er nog andere verrassingen? Door de bemonsteringen te herhalen op dezelfde locaties geven de resultaten inzicht in de ontwikkelingen van de visstand over de afgelopen 15 jaar.
Onderzoek Gestrande Vis
Tijdens deze excursie besteden we ook aandacht aan het onderzoek naar Gestrande Vis. Hiervoor wordt langs de oevers van de Waal en Rijn gekeken of er (beschadigde) dode vissen te zien zijn. In het onderzoek wordt gekeken waar deze vissen aanspoelen, welke soorten, hoeveel dat er zijn en wordt gekeken of mogelijke oorzaken achterhaald kunnen worden. Met name volgroeide palingen (schieralen die op weg zijn naar zee) worden aangetroffen, zogenaamde 'knakalen'. Deze kunnen geraakt zijn door turbines van waterkrachtcentrales, schroeven van schepen of gemalen. Binnen dit onderzoek lopen tientallen Nederlandse en Duitse vrijwilligers van 2023-2025 jaar rond de oevers af om waarnemingen te verzamelen. Het project Gestrande vis is onderdeel van het internationale project De Rijn Verbindt. Meer informatie vind je op https://www.ravon.nl/knakaal en https://www.derijnverbindt.nl/