Ziekte en dood horen bij de cyclus van het leven. Maar wanneer nieuwe, invasieve ziekteverwekkers inheemse populaties binnendringen, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Populaties reptielen of amfibieën kunnen hierdoor verdwijnen, waarmee het voortbestaan van zeldzame soorten wordt bedreigd.
Amfibieën zijn, door hun bijzondere levenswijze op zowel het land als in het water en door hun doorlaatbare huid, bio-indicatoren voor de gezondheid van de natuur. Afwijkingen en letsels kunnen betekenen dat de kwaliteit van het leefgebied onder druk staat. Niet alleen het melden van mogelijke zieke dieren is waardevol, maar ook het registreren van andere bijzonderheden is relevant en zinvol.
RAVON doet daarom sinds enige tijd i.s.m. de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent en Dutch Wildlife Health Centre onderzoek naar verschillende ziektes die de inheemse fauna bedreigen.
Wil je ons helpen? Geef dan waarnemingen van zieke of dode dieren aan ons door via ravon.nl/ziektes. Je vindt er ook een herkenningskaart en het hygiëneprotocol.
Foto: groene kikker met ranavirus (Dick Willems).