Kreefteninvasie; een onderbelichte bedreiging voor amfibieën
Kreefteninvasie, een onderbelichte bedreiging voor amfibieën Pijke Torenvlied, masterstudent VU Amsterdam & Jelger Herder, RAVON
Invasieve rivierkreeften nemen snel toe in Nederland en vormen een groeiend probleem. Terwijl veel onderzoek zich richt op hun invloed op waterkwaliteit en planten, blijft de impact op amfibieën onderbelicht. In ons onderzoek hebben we de mogelijke effecten op inheemse amfibieën in kaart gebracht via een literatuurstudie, interviews met experts en een enquête. Ook bespreken we een praktijkvoorbeeld: de OverasselPijke Torenvliedtse en Hatertse Vennen, waar marmerkreeften een bedreiging vormen voor soorten als de kamsalamander en knoflookpad. We gaan in op de gevolgen voor amfibieën, de monitoring van deze impact en de mogelijke maatregelen om verdere schade tevoorkomen.
Over
Pijke Torenvlied is masterstudent Ecology & Evolution aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft onderzoek naar rivierkreeften en amfibieën uitgevoerd in het kader van zijn afstudeerstage aan Aeres Hogeschool Almere, richting Toegepaste Biologie. Jelger Herder is senior projectleider bij RAVON en werkt aan reptielen, amfibieën en vissen. Zijn aandachtsgebieden zijn monitoring, environmental DNA-onderzoek en de impact van uitheemse kreeften.
292