Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

woensdag 22 januari 2025

RAVON-dag 2020

Bekijk dag terug

Welkom

Ruud Foppen (dagvoorzitter) en Jean Eigenman (Raad van Toezicht)

De salamanderetende schimmel: een onzichtbare pandemie?
Annemarieke Spitzen

Vrijwilligersdag 2020

Video

Red de Paling
Martijn Schiphouwer

Vrijwilligers in Beeld
Video

Prijzenfestival
Rob van Westrienen

De stikstofproblematiek nader uitgediept
Maaijke Weijters

Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Koos Biesmeyer

Adderwerkgroep

Video

Snake Patrol Suriname
Video

Lendersprijs 2020

De Lendersprijs is dit jaar gewonnen door Gerrit Kolenbrander.
Tekst uit het juryrapport:

Gerrit Kolenbrander is al decennia lang toonaangevend op het gebied van inventarisaties, monitoring, habitatbeheer en educatie voor de drie soortgroepen van RAVON.

Hij is regionaal contactpersoon voor beide Meetprogramma’s Reptielen en Amfibieën. Hij assisteert bij zenderonderzoek grote modderkruipers, het overzetten van amfibieën of het verzamelen van samples voor onderzoek naar dierziektes. Hij schroomt niet om een kraanmachinist aan te spreken om naar eigen inzicht een poel voor kamsalamanders uit te graven. Hij creëert nieuwe kansen en draagt zijn onschatbare kennis graag aan anderen over, ook als bestuurslid van de RAVON-werkgroep Gelderland.

Gerrit is een echte samenwerker, waarbij het niet uitmaakt of iemand beheerder, teller, uitvoerder, onderzoeker of leerling is. Voor deze inspirerende rol wil RAVON hem graag onderscheiden met de Lendersprijs 2020.

Jeugd Lendersprijs 2020

De Jeugd Lendersprijs is dit jaar gewonnen door Lars Monna.
Tekst uit het juryrapport:

Lars Monna gaat al sinds zeer jonge leeftijd op zoek naar vis. RAVON waardeert zijn inzet, hij is een voorbeeld voor jonge RAVONners en wordt dan ook onderscheiden met de JeugdLenderspijs 2020.

Stimuleringsfonds

Toekenning 2020 aan Ringslangwerkgroep Houten.
Tekst toekenning:

Het RAVON stimuleringsfonds is bestemd voor actieve RAVON-werkgroepen die aan de weg timmeren en financiële ondersteuning kunnen gebruiken. De winnaar krijgt een cheque van 1500 euro, dit kan naar eigen inzicht besteed worden. Dit jaar gaat de prijs naar een werkgroep die al 17 jaar actief is in de bescherming van ringslangen in de provincie Utrecht. Zij doen veel aan educatie en betrekken alle leeftijdsgroepen bij hun activiteiten, die bestaan uit het houden van excursies en werkdagen waarbij de broeihopen worden omgezet en opgebouwd en waar, aan de hand van de lege eischalen, het voortplantingssucces van broeihopen wordt gemeten. De prijs is door twee leden van de werkgroep (Jos Spier en Yvonne Radstake) uitgereikt aan Els Tove de inspirerende en altijd goed gemutste voorzitster van de Ringslangwerkgroep Houten.

Programma

Programma van deze dag was:

Ochtendprogramma

  • 10:00 uur: Welkomstwoord
  • 10:10 uur: De salamanderetende schimmel: een onzichtbare pandemie? - Annemarieke Spitzen
  • 10:30 uur: Red de paling - Martijn Schiphouwer
  • 10:55 uur: Pauze
  • 11:05 uur: RAVON Prijzenfestival
  • 11:25 uur: De stikstofproblematiek nader uitgediept - Maaike Weijters
  • 11:45 uur: Het Deltaplan Biodiversiteit - Koos Biesmeyer
  • 12:15 uur: Afsluiting ochtendprogramma

Middagprogramma

  • 14:00 uur: Digitale basiscursus herkenning salamanders
  • 14:45 uur: Digitale basiscursus herkenning slangen
  • 15:30 uur: Digitale basiscursus herkenning vissen

Samenvattingen lezingen

De salamanderetende schimmel: een onzichtbare pandemie?
Tien jaar na de eerst geconstateerde uitbraak van de salamanderetende schimmel B. salamandrivorans (Bsal) zijn er nog steeds vuurslamanders in Nederland aanwezig, zij het in zeer lage aantallen. Hoe staat de populatie er nu voor en wat weten we inmiddels over Bsal-uitbraken in de rest van Europa. Welke vorderingen zijn er gemaakt door onderzoeksgroepen. Lezing door Dr. Annemarieke Spitzen

Red de Paling
De paling staat symbool voor de trekvisproblematiek. Deze langlevende soort plant zich voort in de Sargossa-zee en reist naar het zoete water om daar op te groeien. Maar de soort kampt onderweg met allerlei tegenslagen waardoor de palingbestanden sterk zijn afgenomen. Lezing door Msc. Martijn Schiphouwer

De stikstofproblematiek nader uitgediept
Volop in het nieuws en prominent op de maatschappelijke agenda: de stikstofproblematiek. Hoe werkt dat nu met die stikstof, welke gebieden zijn extra gevoelig en hoe herken je de signalen van stikstofstapeling in het veld. Ook wordt ingegaan op de mogelijke maatregelen om de negatieve effeten van stikstofstapeling te verminderen. Lezing door Drs. Maaike Weijters

Het Deltaplan Biodiversiteit
De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving. Natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven zijn zich bewust van dit probleem en hebben de handen ineen geslagen. Sinds 2018 verenigden zich 62 partners om samen te werken samen aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is actief op zes thema's om biodiversiteit herstel in Nederland te realiseren. Lezing door Prof. dr. Koos Biesmeyer

Enkele foto's

Winnaar Lendersprijs Gerrit Kolenbrander

Winnaar Jeugd Lendersprijs Lars Monna

Winnaar Stimuleringsprijs Ringslangwerkgroep Houten

Basiscursus salamanders online Jeroen van Delft RAVON-dag

Lezing Martijn Schiphouwer Ruud Foppen online RAVON-dag

Sponsors

Logo ACO
Logo Vivara

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top