Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

donderdag 31 oktober 2024

RAVON-dag 2021

Bekijk dag terug

Welkom
Ruud Foppen (dagvoorzitter), Maaike Navis (directeur RAVON) en Jean Eigenman (Raad van Toezicht)

Padden in de put
C.L Vermeulen

Poelen in Nederland
Video

Tuin er maar in!
Maarten Bruns

Substraten
Video

Prijzenfestival
Raymond Creemers

Aal in beweging
Martijn Schiphouwer

Waves beneath the Water
Video Arthur de Bruin

Fotoveldgids amfibieën
Video Paul van Hoof

Winnaars en verliezers
Raymond Creemers

Een zegen in de delta
Video

De vissenatlas van Nederland
Jelger Herder en Jan Kranenbarg

Afsluiting
Ruud Foppen en Maaike Navis

Lendersprijs 2021

De Lendersprijs is dit jaar gewonnen door Wil Niessen & Frans Blezer.
Tekst uit het juryrapport:

Oorkonde Lendersprijs Frans BlezerOorkonde Lendersprijs Wil NiessenWil Niessen en Frans Blezer zetten zich al decennialang in voor het behoud van twee van Nederlands meest zeldzame amfibieën.

Wil kent alle leefgebieden van de geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad op zijn duimpje. Hij kent alle voortplantingswateren en benut plekjes waar kansen zijn voor het aanleggen van een poeltje of een schuilplaats in de vorm van een stapelmuurtje. Deze kennis was ook voor onschatbare waarde voor het Platform geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad. Zijn expertise voor de inrichting van leefgebieden werd ook ingezet over de landsgrenzen, in België en Duitsland.

Frans is een van de initiatiefnemers voor het Platform geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad. Een platform voor geïnteresseerden, omwonenden, terreinbeheerders tot (lokale) overheden. Frans heeft twintig jaar het secretariaat gevoerd en heel veel voor beide soorten betekend.

Hun verdiensten tot soortenbehoud van de twee meest zeldzame padden van Nederland wordt middels de Lendersprijs vastgelegd en geëerd

Jeugd Lendersprijs 2021

De Jeugd Lendersprijs is dit jaar gewonnen door Dano Hoogendoorn.
Tekst uit het juryrapport:

Dit jaar gaat de JeugdLendersprijs naar een jongen van 13, die al enkele jaren enthousiast bezig is met amfibieën, reptielen en vissen in het veld.

Hij is als 12-jarige al gestart als jongste deelnemer aan het meetnet reptielen. Zijn passie, enthousiasme (naar jong en oud) maar ook zijn scherpe speurblik zorgen ervoor dat de Werkgroep Vissen, Amfibieën & Reptielen Noord-Holland er een vaste, gepassioneerde deelnemer bij heeft. Hij woont zelf in Rheden maar dat maakt voor hem niet uit om deel te nemen aan de Noord-Hollandse activiteiten. Dano is een Freek Vonk in de dop en ongetwijfeld een RAVONner waar we nog veel van zullen horen!

Voor zijn inzet en enthousiasme ontvangt Dano Hoogendoorn de Jeugd Lenderspijs 2021.

Programma

Programma van deze dag was:

Ochtendprogramma

  • 10:00 - 10:15: Welkomstwoord
  • 10:15 - 10:30: Padden in de put - C.L. Vermeulen
  • 10:35 - 11:00: Tuin er maar in! - Maarten Bruns
  • 11:00 - 11:15: Prijzenfestival
  • 11:15 - 11:40: Aal in beweging - Martijn Schiphouwer

Middagprogramma

  • 12:20 - 12:30: De amfibieen fotoveldgids - Paul van Hoof
  • 12:30 - 12:55: Winnaars en verliezers - Raymond Creemers
  • 13:00 - 13:25: Visatlas van Nederland - Jan Kranenbarg/Jelger Herder

Samenvattingen lezingen

Lezingen

Padden in de Put, door C.L. Vermeulen
Het is al bijna tien jaar bekend hoe ongelooflijk veel amfibieën er alleen al in Nederland jaarlijks in het riool verdwijnen. Welke oplossingen zijn er intussen bedacht en gebeurt daar ook iets mee? C.L. Vermeulen, coördinator Paddenpatrouille KNNV Leiden en zelfstandig vertaler, haalt sinds 2014 amfibieën uit kolken; richtte in 2020 de Paddenpatrouille op en lobbyt voor de bescherming van natuur in de stad, ook als voorzitter van Stichting Groen Cronesteyn.

Tuin er Maar in!, door Maarten Bruns
IVN Natuureducatie en RAVON werken samen aan Tuiny Poel - 6m2 inheems moerasgebied midden in de stad. Goed voor amfibieën, vogels, insecten en zoogdieren. Maar waarom doen we dit? Op welke manier draagt deze stadsnatuur bij aan natuurontwikkeling en natuurbeleving? Maarten Bruns neemt je mee in de wereld van de stadsnatuur en gaat in op de ontwikkelingen rond Tuiny Poel en andere participatieve stadsnatuur projecten.

Aal in beweging, door Martijn Schiphouwer
Aal in beweging: RAVON zet zich met vele partners al jaren in voor de aal. Dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij in 2019 kwamen de activiteiten in een stroomversnelling. We nemen je mee in wat er allemaal bereikt is en welke mijlpalen er nog aan de horizon liggen. Wist je bijvoorbeeld dat dit jaar de uitreiking van de Power to the Palingprijs leidde tot een aangenomen motie in de Tweede kamer? Hoe zit het met de werking van vispassages en waar wordt gewerkt aan het tweede Aalrervaat in Nederland?

De Amfibieen fotoveldgis – Een tipje van de sluiter, door Paul van Hoof
Animatiefilmpje over de amfibieën fotoveldgids.

Winnaars en verliezers, door Raymond Creemers
RAVON werkt aan het opstellen van een nieuwe Rode Lijst voor amfibieën en reptielen. Sinds de laatste Rode Lijst (2007) is het aantal waarnemingen verdrievoudigd. Online-invoermogelijkheden en apps vergemakkelijken het werk van de waarnemer. Er zijn ook nieuwe bedreigingen en drukfactoren voor soorten bijgekomen. Daarnaast doen zich ook nieuwe kansen voor uitbreiding van soorten voor. We schetsen de belangrijkste veranderingen en de achterliggende oorzaken waarom soorten voor- of achteruitgaan. Wie zijn de grote winnaars en wie zijn de verliezers voor de nieuwe Rode Lijst?

Vissenatlas Nederland, door Jan Kranenbarg/Jelger Herder
In januari 2022 verschijnt de nieuwe Vissenatlas van Nederland. In deze presentatie wordt een sneakpreview van de inhoud van de atlas gegeven. Het gegevensbestand bevat maar liefst vier miljoen waarnemingen uit 26.000 kilometerhokken. Het aantal soorten dat beschreven wordt is toegenomen van 56 naar 80, met name door de komst van exoten.De nieuwe uitgave is met 300 pagina’s ook twee keer zo dik als de vorige atlas. Uit de trendanalyses blijkt dat van de inheemse soorten sinds 1990 ongeveer 15% is toegenomen, 40% stabiel bleef en 20% af nam. We laten zien wat er inde verschillende hoofdstukken van de atlas aan bod komt en sluiten af met een beschouwing over hoe het er voor staat met de vissen van Nederland en wat er nodig is voor een verder herstel van de visgemeenschap.

Enkele foto's

Lezing Maarten Bruns RAVON-dag Lezing Tuin er maar in! - Maarten Bruns

Lezing CL RAVON-dag Lezing Padden in de put - C.L. Vermeulen

Winnaar Lendersprijs Winnaar Lendersprijs 2021 Frans Blezer

Winnaar Lendersprijs Winnaar Lendersprijs 2021 Wil Niessen

Winnaar Jeugd Lendersprijs Dano Hoogendoorn Winnaar Jeugd Lendersprijs 2021 Dano Hoogendoorn

Sponsors

Logo ACO
Logo Vivara

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top