Natura2000
Om in de gaten te houden hoe het gaat met de streng beschermde Natura2000 gebieden in Nederland, worden hier doelsoorten gemonitord. Voor de amfibieën gaat het om de kamsalamander. Om te bepalen hoe het met deze soort gaat, worden vaste trajecten in de verschillende natuurgebieden bezocht. Hierbij worden ook de andere aanwezige amfibiesoorten geteld.
Wat ga je doen?
Je bezoekt minimaal één en bij voorkeur twee keer per jaar in een natuurgebied een selectie van vaste wateren. Je verlaat de gebaande paden om op zoek te gaan naar de kamsalamander. De inventarisaties worden uitgevoerd met een schepnet. Ook kan gebruik gemaakt worden van de zaklamp. Na je bezoek geef je via ons invoerportaal door hoeveel individuen je per stadium geteld hebt. Je noteert ook de waarnemingen van de niet doelsoorten (amfibieën en bij voorkeur ook vissen).
Wat mag je verwachten?
Je gaat aan de slag in de natuur en leert de plaatselijke amfibiefauna kennen. Heb je al een basiskennis van amfibieën, dan kan je die tijdens het veldwerk bijspijkeren. Ben je nog een beginner? Dan leer je in de eerste jaren veel bij over de verschillende soorten.
Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.
RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.
Wat heb je nodig?
- De bereidheid om één of twee keer per jaar de natuur in te gaan
- Basiskennis van vissen is handig
- Een schepnet, waadpak en eventueel een cuvet of zaklamp
- Een betredingsvergunning terreinbeheerder/ toestemming van de eigenaar
- Een ontheffing voor het verstoren van beschermde diersoorten
- Evt. herkenningsgids
Vacante gebieden
Nieuwsgierig naar de natuurgebieden waar je kunt inventariseren? Kijk op deze kaart.
Meedoen?
Via het aanmeldformulier op deze pagina kun je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen zoeken we een passend traject bij jou in de buurt. Je krijgt een welkomstpakket opgestuurd en voldoende informatie om zelfstandig op pad te kunnen. Als er in de buurt een regiocoördinator of andere gedreven vrijwilliger woont, kan je ook een keertje met diegene afspreken om samen op pad te gaan om de kneepjes van het vak te leren.