Wat gebeurt er mijn waarnemingen?
Nadat je je waarneming hebt ingevoerd, wordt deze gevalideerd. Dat betekent dat enkele experts kijken of het allemaal klopt. Soms krijg je hier feedback over. Als je waarnemingen gevalideerd zijn, worden die doorgevoerd in de Nationale Databank voor Flora en Fauna. Nu kan elke onderzoeker je waarnemingen meenemen tijdens een onderzoeksvraag.
Wil je hier meer lezen hoe dit valideren precies verloopt? Lees dan dit artikel uit Schubben&Slijm van maart 2020.
Wat is de meerwaarde van waarnemingen doorgeven?
Meten is weten! We brengen zoveel mogelijk soorten in kaart. Om te weten of het goed of slecht gaat met een soort, willen we dat kunnen meten. Is dit een goed jaar? Zien we de soort veel? Of een slecht jaar? En wat zijn de tendensen? Hoe doe de soort het over de jaren heen? Door dit nauwkeurig bij te houden, kunnen we aan de alarmbel trekken als het nodig is. Op die manier kunnen we alle reptielen, amfibieën en vissen in Nederland goed in de gaten houden en ondersteunen waar nodig. Vele ogen maken licht werk!
Al jouw waarnemingen op één kaartje
De meeste waarnemers houden van kaartjes en overzichtjes. Misschien jij ook wel. En dan word je vast enthousiast over een kaartje waar al jouw waarnemingen (ingevoerd in telmee.nl of waarneming.nl) van afgelopen jaren opstaan. RAVON heeft hier een handige tool voor bedacht: een stippenkaart. Het werkt heel eenvoudig. Via deze handleiding kan je je eigen stippenkaart maken.