Search

Over RAVON Agenda Webshop Steun ons English

vrijdag 25 april 2025

Provincie Gelderland

RAVON Gelderland zet zich in voor slangen en hagedissen (reptielen), salamanders, kikkers en padden (amfibieën) en vissen in onze fraaie provincie. Dit doen we door gericht onderzoek. En we geven adviezen aan terreinbeherende instanties en particulieren.

We proberen antwoord te geven op alle mogelijke vragen over bijvoorbeeld verspreiding (‘Welke soorten komen voor in deze omgeving?’ tot ‘Ik heb een vieze pad onder een bloempot in mijn tuin zitten; wat moet ik doen?’), voor- en achteruitgang (‘Gaat het nu goed of juist slecht met de kamsalamander in de Achterhoek?’) en inrichtings- en beheersaspecten (‘Ik wil een poel aanleggen. Hoe moet ik dat doen?’).

Wanneer door bijvoorbeeld gemeentelijke uitbreidingsplannen of voorgenomen wegenaanleg leefgebieden van amfibieën, reptielen of vissen aangetast dreigen te worden, komen onze vrijwilligers fanatiek in actie. Samen met gemeenten, provincies of projectontwikkelaars wordt dan op een pragmatische wijze gekeken hoe negatieve effecten voor dieren en hun leefgebied zo klein mogelijk gehouden kunnen worden.

RAVON Gelderland is een grote, levendige, provinciale werkgroep. We hebben zo’n 225 geregistreerde leden. Naast hierboven genoemde activiteiten organiseert RAVON Gelderland regelmatig dagexcursies in het veld. Ook worden avondlezingen over een scala aan onderwerpen gegeven.

Tijdens deze dagen en avonden kunnen leden gegevens uitwisselen over waarnemingen van bijzondere soorten. Ook worden ze door het bestuur bijgepraat over wat er allemaal speelt binnen de provincie. Een aantal malen per jaar verschijnt het ledenblad ‘Hagepuit’’. Hierin staan allerlei wetenswaardigheden over amfibieën, reptielen en vissen in Gelderland. Ook kun je er de programmering van de geplande activiteiten vinden.

Regelmatig worden inventarisatie excursies georganiseerd. Dit gebeurt om gebieden te onderzoeken waar nog weinig of al weer verouderde waarnemingen van bekend zijn. Erg veel leden zijn individueel of in kleiner groepsverband actief met het inventariseren en monitoren van gebieden.

Atlas reptielen en amfibieën in Gelderland

Eind 2007 verscheen de atlas reptielen en amfibieën in Gelderland 1985 – 2005. Het  is een mooi overzichtsdocument. De verspreiding van de herpetofauna over de provincie wordt, aan de hand van duidelijke kaarten, geïllustreerd.

Ook wordt (per soort) uitgebreid ingegaan op de (historische) verspreiding binnen de provincie. Aanvullend is er aandacht voor de zgn. ‘kerngebieden’ van de herpetofauna binnen Gelderland. En er staan beheersadviezen in de atlas.

Hoeveel gegevens ook bekend zijn (meer dan 82.000 records van de afgelopen 20 jaar), er zijn altijd gebieden waarvan weinig bekend is. Er is een apart hoofdstuk over deze ‘witte’ gebieden. Ook wordt aangegeven welke prioritering in onderzoek relevant is.

De atlas reptielen en amfibieën in Gelderland 1985 – 2005 is reeds uitverkocht maar in de RAVON bibliotheek in te zien. 

Agenda

Evenement datum: 24-5-2025 09:30 - 12:00 Exporteren evenement
Week van de biodiversiteit: Grote modderkruipers en kranswieren in de Bossche Broek
Sander Berenbroek
/ Categorieën: Evenementen (alle), Vissen

Week van de biodiversiteit: Grote modderkruipers en kranswieren in de Bossche Broek

Excursie door FLORON- en RAVON-medewerkers in het kader van de Week van de biodiversiteit

Datum: zaterdag 24 mei
Tijd: 10.00u – (ong.) 12.00u. Verzamelen om 9.30u.

Locatie: Bossche Broek, ingang Sterrebosweg. (Parkeerplaats Zuiderpark op loopafstand)

Doelgroep: Iedereen die niet bang is voor een beetje vieze handen.

Toelichting: In de Bossche Broek is een grote variatie aan leven te vinden. Van pimpernelblauwtjes tot watersnippen en van veenpluis tot keizersmantel. Maar wist u dat er in de slootjes en wateren van dit gebied een bijzondere vis te vinden is, de grote modderkruiper? Ook groeien er kranswieren, de voorlopers van onze waterplanten, in dit gebied. Beide soorten stellen compleet andere eisen aan hun leefomgeving. Wat zijn deze eisen en hoe gaan we hiermee om? Wat betekent dit voor het beheer van dit gebied? Ga mee op zoek en krijg een uniek inkijkje in de complexe wereld van waterbeheer en soortbescherming.

Deze excursie zal gegeven worden door Maik Janssen van FLORON (aquatisch ecoloog en waterplantenkenner) en Nymfe van Boekel van RAVON (visecoloog en grote modderkruiperkenner).

AanmeldenAanmelden kan via deze link. We kunnen maximaal 20 deelnemers meenemen, dus wees op tijd!

Printen
117 Waardeer dit artikel
5.0

Contact

Voor nadere informatie over amfibieën, reptielen en vissen in Gelderland:

Gerrit Kolenbrander
De Beemd 31
6903 AD Zevenaar
GerritKolenbrander@hotmail.com
tel. 0316-527607

Nog een paar exemplaren verkrijgbaar in de RAVON-webwinkel.

 

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top