Search
woensdag 27 oktober 2021

Amfibieën - Vast traject

Monitoren van amfibieën op een vast traject

Amfibieën vast traject. Foto: Jelger Herder

Meetprogramma amfibieën

In Nederland komen verschillende amfibieën voor, zoals de kamsalamander, knoflookpad of boomkikker. Met het Meetprogramma Amfibieën houden we in de gaten hoe het met de amfibieën gaat.
Hierbinnen zijn zo’n 400 vrijwilligers actief. Zij tellen jaarlijks de aanwezigheid van amfibieën in vaste wateren. Hiermee kunnen we bepalen hoe het de verschillende amfibiesoorten gaat: neemt de soort toe, blijft het stabiel of lopen de aantallen terug? Het meetprogramma is vooral opgezet voor doelsoorten, maar als je er toch bent kun je ook de meer algemene soorten net zo makkelijk meenemen.

Wat ga je doen?

Een aantal keer per jaar ga je bij jou in de buurt een selectie aan vaste wateren bezoeken. Je verlaat de gebaande paden om op zoek te gaan naar amfibieën. Als je ze tegenkomt, bekijk je welke soort het is. Na je bezoek geef je via het invoerportaal door hoeveel je er hebt gezien en van welke soorten.

Wat mag je verwachten?

Je gaat aan de slag in de natuur en leert de plaatselijke fauna kennen. Door het monitoren draag je bij aan het in kaart brengen van de huidige Nederlandse natuur. Heb je al een basiskennis over amfibieën, dan kan je die tijdens het veldwerk bijspijkeren. Ben je nog een beginner op gebied van amfibieën? Dan leer je in de eerste jaren veel bij over de verschillende soorten.

Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.
RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • De bereidheid om vier keer per jaar de natuur in te gaan (tussen maart en augustus)
  • Basiskennis van amfibieën is handig
  • Een schepnet en/of zaklamp
  • Een betredingsvergunning terreinbeheerder/ toestemming van de eigenaar
  • Een ontheffing voor het verstoren van beschermde diersoorten
  • Evt. herkenningsgids

Meedoen?

Via het aanmeldformulier op deze pagina kun je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen zoeken we passende wateren bij jou in de buurt. Je krijgt een welkomstpakket opgestuurd en voldoende informatie om zelfstandig op pad te kunnen. Als er in de buurt een regiocoördinator of andere gedreven vrijwilliger woont, kan je ook een keertje met diegene afspreken om samen op pad te gaan om de kneepjes van het vak te leren.

Handleiding amfibieën monitoren

Klik hier om de handleiding te downloaden

Samenvatting

Periode maart - augustus
Dagdeel overdag en 's avonds
Locatie vrijwel heel Nederland
Soortgroep amfibieën
Ervaring ●●○
Tijd ●●○

Aanmelden

Handige links

Logo NEM

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top