Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

vrijdag 26 april 2024

Reptielen - Slangenonderzoek

Slangenonderzoek

Ben je gefascineerd door slangen? Dan kan je je steentje bijdragen bij het slangenportaal of de WAN (Werkgroep Adderonderzoek Nederland).
Enthousiaste werkgroepen gaan elk seizoen weer op pad op zoek naar adders, gladde slangen en/of ringslangen. Ze gaan een stapje verder dan louter tellen. De slangen worden ook gemeten, gewogen en er worden foto's gemaakt van de kopschilden (adder), de nek (gladde slang) of de buik (ringslang) om dieren individueel te herkennen. Op die manier kun je individuele slangen jarenlang volgen en dit levert inzichten op in de overleving, de groei, populatie-groottes en het terreingebruik.

Wat ga je doen?

Op een vast traject ga je van de begane paden en loop je de natuur in. Je gaat op zoek naar slangen in je eigen toegewezen gebied. Heb je er eentje gevonden, dan ga je die meten, wegen en fotograferen. Deze gegevens voer je thuis in op het slangenportaal. Het vereist wel doorzettingsvermogen: om enigszins waardevolle informatie te verzamelen moet je rekenen op 10 of meer terreinbezoeken per onderzoeksjaar. Je onderhoudt goede contacten met de terreineigenaar, indien gevraagd geef je (in samenwerking met ervaren herpetologen) ook advies over reptielvriendelijk beheer. 

Wat heb je nodig?

  • stevige basiskennis over verschillende slangen in Nederland
  • geduld en doorzettingsvermogen om slangen te vinden
  • meetlint (of set van meetbuizen) en weegschaal
  • een camera om dieren te fotograferen
  • bij onderzoek naar adders: beschermende handschoenen. De werkgroep kan helpen bij het leveren handschoenen en meetapparatuur

Wat mag je verwachten?

Je gaat aan de slag in je lokale natuur en duikt diep in de wereld van slangen. Je hebt al een flinke kennis van slangen, maar door in het veld aan de slag te gaan leer je steeds meer.
Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.
RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie. Voor de verschillende werkgroepen zijn er ook vaak besloten groepspagina's op Facebook of whatts-app groepen. 

Meedoen?

Via het aanmeldformulier rechts kan je je opgeven als vrijwilliger. Zodra we een geschikt gebied voor je gevonden hebben, kun je je registreren op het Slangenportaal. Bij voorkeur werken we in duo's of groepsverband en word je gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger. Dit om de langjarige continuïteit in het onderzoek te garanderen.

 

TOT SLOT: we krijgen veel aanvragen voor adderonderzoek, dit wordt echter uitgevoerd in een beperkt aantal gebieden in Noord- en Midden-Nederland. Gezien de intensiteit van dit onderzoek is een korte reisafstand en een hoge motivatie op het jarenlang met veel bezoeken per jaar vol te houden erg belangrijk. We kunnen niet iedereen plaatsen en er is een gerede kans dat je doorverwezen wordt naar bijv. het Meetprogramma Reptielen.

Samenvatting

Periode maart - oktober
Dagdeel overdag
Locatie noord, oost en midden Nederland
Soortgroep reptielen
Ervaring ●●●
Tijd ●●●

Aanmelden

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top