Meetprogramma reptielen
Wist je dat in Nederland zeven inheemse soorten reptielen voorkomen (4 hagedissen, 3 slangen)? Om goed in de gaten te houden hoe het gaat met de reptielen in Nederland is er het Meetprogramma Reptielen. Hierbinnen zijn enkele honderden vrijwilligers actief. Zij tellen jaarlijks de aanwezigheid van reptielen op vaste trajecten. Hiermee kunnen we bepalen hoe het met de verschillende reptielsoorten gaat: neemt de soort toe, blijft het stabiel of lopen de aantallen terug?
Wat ga je doen?
Zeven keer per jaar ga je hetzelfde traject lopen. Je verlaat de gebaande paden om op zoek te gaan naar reptielen. Na je bezoek geef je via onze invoerportalen door hoeveel je er hebt gezien en welke soorten of gebruik eventueel het telformulier.
Wat mag je verwachten?
Je gaat aan de slag in de natuur en leert over de plaatselijke fauna. Door het monitoren draag je bij aan het in kaart brengen van de huidige Nederlandse natuur. Heb je al een basiskennis over reptielen, dan kan je die tijdens het veldwerk bijspijkeren. Ben je nog een beginner op gebied van reptielen? Dan leer je in de eerste jaren veel bij over de verschillende soorten.
Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd. Eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de wetenschappelijke onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.
RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.
Wat heb je nodig?
- motivatie om 7 keer per jaar de natuur in te gaan, bij mooi weer in een prachtig natuurgebied
- geduld en doorzettingsvermogen in het vinden van de reptielen
- feeling voor de juiste timing om reptielen te zien
- basiskennis van reptielen is handig, maar zeker niet verreist
- een telefoon, laptop of het speciaal voor dit meetnet ontwikkelde telformulier om de onderzoeksresultaten in te voeren
- een betredingsvergunning van de terreinbeheerder
- een ontheffing voor het verstoren van beschermde diersoorten
Meedoen?
Let op
Sommige regio’s zijn op dit moment rijkelijk voorzien van waarnemers of is aanmelden alleen mogelijk in het winterseizoen i.v.m. afspraken met beheerders (oktober t/m begin maart) . In andere regio’s kunnen we weer wat extra ogen gebruiken. Ben je benieuwd of we bij jou in de buurt beschikbare trajecten hebben? Neem dan het kijkje op
deze kaart.
Via het aanmeldformulier rechts kan je je opgeven als waarnemer. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen kijken we welk traject bij jou in de buurt nog vrij is of waar een extra paar ogen wenselijk is. Daarna krijg je contact met de landelijke coördinator van het Meetprogramma Reptielen. Samen bespreken jullie waar en wanneer je het beste aan de slag kan. Je krijgt een startpakket opgestuurd en voldoende informatie om zelfstandig op pad te kunnen. Als er in de buurt een regiocoördinator of andere gedreven vrijwilliger woont, kan je ook een keertje met diegene afspreken om samen op pad te gaan om de kneepjes van het vak te leren. De landelijk coördinator regelt dit voor je.
We doen ons uiterste best dat je zo snel mogelijk het veld in kan om een monitoringsroute te lopen. De ervaring leert ons dat het bij het ene traject erg vlot gaat, bij het andere niet. Dat kan aan verschillende zaken liggen. Sommige terreinbeheerders* stellen bepaalde voorwaarden aan verlening van een terreinontheffing of doen dit enkel in een bepaalde periode. Dit kan vertraging opleveren. Maar ook het moment van aanmelden is bepalend. Meld je je in de herfst - of winter aan, dan kan je vaak het volgende veldseizoen aan de slag. Meldt je in het veldseizoen aan, dan kan het voorkomen dat je door vastgestelde tijden van verlenen van ontheffingen en drukte later aan de slag kan. Dan doen we uiteraard ons best om iets voor je te vinden wat op dat moment wel past. Soms moet je dus even wat langer wachten, maar in alle gevallen doen we ons best om je zo snel mogelijk te laten genieten van het monitoren.
*Op Verspreidingsatlas kan je opzoeken welke terreinbeheerder waar zit en wie contactpersoon is. Maar er zijn ook TBO’s (terrein beherende organisaties), zoals Dunea, PWN, Defensie, e.a. die centraal de aanvragen regelen.
Wanneer kan ik me aanmelden?
Meld je je aan tijdens het veldseizoen (van maart t/m september)? Je krijgt contact met onze vrijwilligerscoördinator en kan je meest dringende vragen stellen. Het echte inwerken en het contact met de landelijk coördinator gebeurt in de wintermaanden (oktober t/m begin maart). We zorgen ervoor dat je dan het volgende veldseizoen het veld in kan.
Waarom is dat zo? Tijdens het veldseizoen is het extra druk bij RAVON. Collega’s zijn zelf in het veld om waarnemers te ondersteunen. Ook terreinbeheerders zijn erg druk, dus het lukt niet altijd om tijdig de juiste vergunningen en afspraken te maken.
Meld je je na september? Dan gaat de procedure sneller en krijg je sneller een reactie. Ook dan kan je volgend veldseizoen aan de slag!
Handleiding reptielen monitoren
Klik hier om de handleiding te downloaden
|

Hazelworm |

Levendbarende hagedis |

Muurhagedis |

Zandhagedis |

Adder |

Gladde slang |

Ringslang |
|