Search
woensdag 27 oktober 2021

Vissen - Knakaal

Monitoren van knakalen op een vast traject

Knakaal op een strandje. Foto: Jelger Herder

Knakaal

Aan de oevers van de Boven-Rijn, Waal en Boven-Merwede spoelen regelmatig geknakte alen (palingen) en andere vissoorten aan. De precieze oorzaak is vooralsnog onduidelijk. De dieren kunnen terecht gekomen zijn in scheepsschroeven, waterkrachtcentrales of gemalen. Om de omvang hiervan op de bedreigde aalpopulatie in beeld te brengen zijn RAVON en Sportvisserij Nederland een onderzoek gestart. Hiervoor worden de komende jaren vissen op strandjes langs de Nederlandse rivieren geteld. Een uniek project dat vanwege haar omvang een flink aantal vrijwilligers zoekt en daarbij kan jij helpen.

Wat ga je doen?

Maandelijks trek je er op uit om te struinen langs rivierstrandjes, bij jou in de buurt of verder weg. Je inventariseert de strandjes op aangespoelde vissen. Heb je er eentje gevonden? Dan vragen we je de lengte en het gewicht te nemen, te fotograferen en een vin-knipje te nemen. Al deze gegevens voer je op het online portaal in.

Wat mag je verwachten?

Mooie wandelingen langs de rivier bij jou in de buurt. Ondertussen draag je een steentje bij aan het onderzoek waarmee wij onnodige sterfte van vissen in kaart brengen en proberen te achterhalen wat erachter zit. Om op de hoogte te blijven van het onderzoek krijg je geregeld een online update.

Wat heb je nodig?

  • een strandkit (die krijg je opgestuurd bij je aanmelding)
  • Camera of smartphone voor het maken van foto's
  • motivatie om geregeld te gaan struinen op strandjes

Meedoen?

Via het aanmeldformulier kan je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen kijken we welke stranden bij jou in de buurt onderzocht kunnen worden. Je krijgt een welkomstpakket opgestuurd en voldoende informatie om zelfstandig op pad te kunnen.

Ook losse waarnemingen zijn waardevol. Deze kun je doorgeven via www.waarneming.nl of www.telmee.nl, of e-mailen naar knakaal@ravon.nl. Naast de locatie ontvangen wij graag een foto van de aal. Bij voorkeur met een meetlat of een voorwerp ernaast zodat de lengte is af te lezen. Liefst een foto van de bovenkant, onderkant en beide zijkanten waarop eventuele beschadigingen zichtbaar zijn.

Neem voor meer informatie of vragen contact op met knakaal@ravon.nl.

Samenvatting

Periode januari - december
Dagdeel overdag
Locatie De Boven-Rijn, Waal en Boven-Merwede
Soortgroep vissen
Ervaring ●○○
Tijd ●●○

Aanmelden

Invoerportaal

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top