De Werkgroep Adderonderzoek Nederland (WAN) is opgericht in het jaar 2000. In dat jaar zijn we ook aangesloten bij stichting RAVON. Het belangrijkste doel: onderzoek naar de adder en zijn leefgebieden. Hiermee willen WE zorgen voor een duurzaam behoud van de adder in Nederland. De WAN is opgericht omdat er werd constateerd dat een aantal adderpopulaties in hun voortbestaan werden bedreigd terwijl dat bij andere niet het geval was. De reden is onbekend. Om tot goede beschermings- en beheersmaatregelen te komen is nader onderzoek noodzakelijk en dit is dan ook één van de kerntaken van de WAN. Daarnaast verzorgt de WAN ook excursies voor belangstellenden en terreinbeheerders en verstrekt waar nodig advies. Ook verstrekt de WAN informatie over wat je moet doen bij een adderbeet, en hebben ze hiervoor in samenwerking met medische specialisten een protocol opgesteld.
Populatieonderzoek
Het belangrijkste onderzoek dat de WAN uitvoert is het zogenaamde populatieonderzoek. Daarvoor worden door de onderzoekers van zo veel mogelijk adders de bovenzijde van de kop gefotografeerd. De bovenzijde van de kop is namelijk te vergelijken met een vingerafdruk van een mens, voor ieder dier uniek. Deze foto gaat samen met allerlei andere gegevens zoals locaties, geslacht en lengte in een database. Vervolgens kunnen met deze gegevens adders zowel individueel als op populatieniveau gevolgd worden.
Behalve populatieonderzoek is de WAN ook betrokken bij een tal van andere onderzoeken naar de adder zoals genetisch onderzoek, telemetrisch onderzoek, vegetatieonderzoek en onderzoek naar adderbeten. De WAN heeft een tiental stage-/afstudeeropdrachten begeleid. Hiervan zijn meerdere rapporten gepubliceerd. Studenten zijn altijd welkom om hieraan mee te werken. Informatie hierover kun je krijgen bij het hieronder genoemde e-mailadres.