Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 19 maart 2024

Helpdesk

Heb je een vraag over één van onze soort(groepen)? Neem dan contact met ons op via onze Facebookpagina of via het vragenformulier op deze pagina. Kijk ook even of je vraag al beantwoord is bij de veelgestelde vragen hieronder.

Veelgestelde vragen

Kwakende kikker

Kwakende kikker

RAVON krijgt steeds meer vragen, die te maken hebben met het geluid van kwakende groene kikkers. Met de dieren gaat het goed op dit moment.

Vanuit tuinvijvers en poelen doen deze “boerennachtegalen” flink hun best. Sommige mensen kunnen er niet van slapen of zeggen elkaar tijdens de barbecue niet te verstaan. De overlast kan ontaarden in burenruzies of lange wettelijke procedures. Soms is het de eigenaar van het water,die om hulp vraagt maar vaker nog zijn het omwonenden.

Bij overlast van kwakende kikkers gaat het bijna altijd over groene kikkers. Het zijn alleen de volwassen mannetjes,die roepen. Ze maken daarmee onderling hun aanwezigheid kenbaar en proberen vrouwtjes te lokken. Ze roepen alleen in de periode, dat ze zich voortplanten. Dat begint in mei en loopt af in juni. Sommige volhouders willen ook nog wel eens op een zwoele zomeravond een eindje kwaken.

De groene kikkers kwaken nooit het hele jaar. Maar ze kwaken wel vaak in periodes, waarin wij ook graag ’s avonds buiten zitten en met de ramen open slapen. Daarbij kan het geluid door de weerkaatsing tussen de bebouwing erg hard klinken.

  • Als er klachten zijn over “je” kikkers, nodig dan vooral de betreffende (buurt)bewoners uit om de dieren te komen bekijken. Onbekend maakt onbemind. Soms is het al voldoende dat ze weten hoe de kwakers er uit zien en waarom ze kwaken. Op de website van RAVON is meer informatie over groene kikkers te vinden.
  • Er zit geen volume knop op de dieren, maar hoe meer mannetjes er zitten hoe harder het gekwaak klinkt. Het geluid draagt daardoor ook verder. Kikkers reageren op elkaars roep. Als er minder kwakende mannetjes in een groep zijn, gaan de dieren minder snel roepen. 
  • Groene kikkers hebben schuilplaatsen nodig aan de waterkant. Die vinden ze in hogere begroeiing (kruiden, vaste planten, hogere grassen, struikjes) op de oever. Is de oever van een vijver kaal (steen, kort gras, alleen zand, mossen) dan is de kans groter dat ze wegtrekken.
  • Als je een grote tuin hebt,  kun je misschien de vijver verder van de bebouwing af leggen. Hoe groter de afstand hoe minder hard het gekwaak klinkt.
  • Alle inheemse kikkers en padden zijn beschermd in de Flora & faunawet. Je mag ze dus niet vangen, vervoeren, verstoren of schade toebrengen! Verplaatsen heeft meestal weinig zin. De dieren zullen snel terugkeren of de lege plekken worden weer opgevuld door kikkers uit de buurt.
  • Bij blijvende overlast is de enige oplossing de vijver te dempen. Als je dit doet (wat natuurlijk wel jammer is), doe het dan bij voorkeur eind september/ begin oktober. Op dat moment zitten er de minste amfibieën in het water en die er nog wel in zitten kunnen nog wegvluchten.
  • En verder…kwakende kikkers is puur natuur. 
Vorig artikel Kikker in de klas
Volgend artikel Paddentrek
Printen
58727

Contactformulier

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top