Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

dinsdag 21 januari 2025

Soorten

Afrikaanse meerval

Clarias gariepinus

Afrikaanse meerval - Clarius gariepinus - foto Bernard Dupont

De Afrikaanse meerval is een exoot die slechts enkele keren in Nederland is aangetroffen.


Herkenning

De Afrikaanse meerval (Clarius gariepinus) behoort tot de familie van de kieuwzakmeervallen (Clariidae). De soort heeft een langgerekt lichaam met een sterk afgeplatte kop met acht bekdraden.  De soort wordt maximaal 170 centimeter lang. Europese meerval is van de Afrikaanse meerval te onderscheiden doordat deze slechts 6 bekdraden heeft. De kanaalmeerval en Amerikaanse dwergmeervallen zijn te onderscheiden doordat deze een vetvin hebben welke bij de Afrikaanse meerval ontbreekt. 

Afrikaanse meerval - foto WA Djatmiko


 

Ecologie

 

Voortplanting

In het natuurlijke verspreidingsgebied plant de Afrikaanse meerval zich voort in de regentijd op overstromingsvlaktes langs rivieren of in tijdelijke stroompjes. Na de voortplanting trekken de volwassen dieren zich terug naar de diepere delen, de jongen volgen als ze rond de 2cm groot zijn. In Nederland is nog nooit natuurlijke voortplanting vastgesteld. 

Levenswijze & habitat

De Afrikaanse meerval leeft in meren, poelen, rivieren en overstromingsvlaktes, bij voorkeur in stilstaande of langzaamstromende delen met een dikke modderbodem. Hierin graaft de soort zich in tijdens droge perioden waardoor ze periodieke droogval kunnen overleven. De waarnemingen uit Nederland komen uit diverse watertypen zoals kanalen, beken en rivieren en zijn eerder te linken aan uitzettingen of ontsnappingen dan aan habitatvoorkeur. Het voedsel bestaat uit macrofauna, vissen, amfibieën, planten en ook watervogels. 

Afrikaanse meerval - foto: George Albert Boulenge

 

Herkomst en verspreiding

Het oorspronkelijke leefgebied van de Afrikaanse meerval ligt in Afrika en aangrenzend Azië (Israël, Syrië, Zuid-Turkije). De soort wordt sinds de jaren 80 gekweekt voor consumptie, als vijvervis en voor de Sportvisserij. Door ontsnappingen uit de kweek, het loslaten van vijverexemplaren en uitzettingen in sportviswateren wordt de soort incidenteel in het wild aangetroffen.  De eerste waarneming voor Nederland gedaan in 1989 in het Amsterdam-Rijnkanaal. 

Afrikaanse Meerval Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

De Afrikaanse meerval is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. Doordat de winters in Nederland waarschijnlijk te koud zijn voor overleving is niet te verwachten dat de soort invasief wordt.  


 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Volgend artikel Alpenwatersalamander
Printen
1616

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top