Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

donderdag 21 november 2024

Soorten

Alver

Alburnus alburnus

Alver Jelger Herder Alburnus alburnus

De alver is een slanke zilverekleurige karperachtige die voorkomt in de grotere langzaam stromende beken,  rivieren, kanalen en meren.


Herkenning

De alver (Alburnus alburnus) behoort tot de familie van de karpers (Cyprinidae). Ze hebben een zijdelings afgeplat lichaam met opvallend zilver gekleurde schubben en spitse kop met een relatief kleine sterk bovenstandige bek. De soort kan 20 centimeter groot worden maar blijft meestal kleiner (circa 15 centimeter). Alvers kunnen verward worden met (jonge) roofblei, vetje en spiering. Roofblei heeft een grotere bek die tot onder het oog doorloopt, vetjes hebben een onvoledige zijlijn en spiering heeft een vetvin. 

 

Alver Jelger Herder Alburnus alburnus


 

Ecologie

 

Voortplanting

Alvers zijn na twee of drie jaar geslachtsrijp en planten zich voort in de periode mei tot en met juli op plaatsen met een zandige of stenige bodem met bij voorkeur enige stroming.  De eitjes worden afgezet op waterplanten, boomwortels of stenen. De larven en juvenielen groeien op in de beschutting van de oeverzone. 

Levenswijze

De alver is een gedeeltelijk stromingsminnende soort. Ze hebben een voorkeur voor grotere, langzaam stromende wateren zoals rivieren, grote beken, maar komen ook voor in meren, plassen en kanalen. Alvers leven vaak in grote scholen en jagen in de bovenste waterlaag op zoöplankton en insecten.

Alver Jelger Herder Alburnus alburnus

 

Verspreiding

Het verspreidingsgebied van alver beslaat bijna heel Europa tot aan de Oeral. Alleen in de meest noordelijke en zuidelijke delen van Europa komt alver niet voor (Italië, de Balkan, het grootste deel van Spanje en Griekenland). In Nederland komt de soort verspreid over het land voor met name in en rond de grote rivieren, het IJsselmeer en de randmeren. 

Alver Alburnus alburnus Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Alver kwam vroeger met name in de grote rivieren veel voor. maar de stand nam door watervervuiling flink af in de jaren 70 waarna deze zich weeer enigzins herstelde in de jaren 80 maar de soort bleef minder algemeen dan vroeger.  Alvers zijn gevoelig voor watervervuiling, de aanleg van stuwen en barrieres en de normalisatie van beken en rivieren waarbij migratiebarrières ontstaan en paaiplaatsen verdwijnen.  Alver is zonder minimummaat of gesloten tijd opgenomen in de Visserijwet. De alver staat als 'kwetsbaar' op de Rode lijst (Staatscourant, 2015 nr. 36471).

Bittervoorn Rhodeus amarus Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Alver trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Alpenwatersalamander
Volgend artikel Amerikaanse hondsvis
Printen
15835

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top