Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Baars

Perca fluviatilis

Baars Perca fluviatilis Jelger Herder

Baars is een van de meest algemene roofvissen van Nederland. Met zijn gestreepte lichaam en rode vinnen is deze soort erg gemakkelijk te herkennen.


Herkenning

Baars behoort tot de familie van de baarsachtigen (Percidae). De soort heeft een vrij grote stompe kop en een hoge rug met twee gescheiden rugvinnen, waarvan de voorste harde stekels heeft en een zwarte vlek. De kieuwdeksels lopen naar achteren over in een stekel. De flanken hebben vijf tot acht donkere verticale strepen. Baars kan ruim 50 centimeter groot worden.

Baars Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paaitijd valt in de periode van maart tot juni. Het vrouwtje zet haar eieren af in een snoer terwijl ze rondjes zwemt. Het netvormige eisnoer wordt hierbij afgezet op waterplanten, boomwortels, takken, stenen of andere aanwezige structuur.

Levenswijze

De baars komt in zowel stilstaande als stromende wateren en ook in brakke wateren zoals estuaria voor. De soort is een dagactieve zichtjager en prefereert daarom heldere wateren. Jonge baarzen houden zich vooral op in de ondiepere waterlagen met voldoende schuilmogelijkheden en leven vaak in grote scholen. Oudere dieren hebben een voorkeur voor de diepere waterlagen en leven in kleinere scholen of solitair. Jonge baars eet eerst zoöplankton en schakelt hierna over op macrofauna. Vanaf een lengte van ongeveer 12 centimeter staan er ook vissen op het menu.

Baars Perca fluviatilis Blik onder Water

 

Verspreiding

Baars komt in bijna heel Europa voor. In delen van Spanje en Italië evenals in Zuid-Afrika en Australië is de soort geïntroduceerd.

In Nederland is deze soort verspreid over het land te vinden in vrijwel elk watertype.

Baars Perca fluviatilis Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

De baars behoort tot een van de algemeenste soorten van Nederland. De soort is opgenomen in de Visserijwet en heeft een minimummaat van 22 centimeter en een gesloten tijd van 1 april tot en met 31 mei. In ons land zijn er geen grote bedreigingen voor baars. Bij vertroebeling van het water is de soort als zichtjager minder succesvol en blijft dan kleiner.

Baars Perca fluviatilis Blik onder Water
 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Atlantische forel
Volgend artikel Barbeel
Printen
10136

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top