Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

maandag 30 december 2024

Soorten

Blankvoorn

Rutilus rutilus

Blankvoorn Rutilus rutilus Jelger Herder

De blankvoorn is een van de meest algemene zoetwatervissen die in zowel stromende als stilstaande wateren voorkomt.


Herkenning

De blankvoorn (Rutilus rutilus) behoort tot de karpers (Cyprinidae). De soort heeft een zijdelings afgeplatte lichaam met zilverkleurige flanken. De bek is eindstandig en het oog is doorgaans oranjerood van kleur. Blankvoorn kan tot 51 centimeter groot worden. De soort is te onderscheiden van gelijkende karperachtigen op basis van de stand van de bek en plaatsing van de vinnen. Bij blankvoorn begint de rugvin recht boven het begin van de buikvinnen terwijl deze bij rietvoorn, winde en kopvoorn achter de buikvin begint. De serpeling en sneep hebben een onderstandige bek  

Blankvoorn Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

Blankvoorn paait in de periode april-mei in ondiep water. Hierbij worden de eitejs afgezet op waterplanten, boomwortels, takken of andere structuren. In de grote rivieren trekken de blankvoorns voor de paai naar zijwateren waarbij ze grote scholen kunnen vormen in beekmondingen. Na het uitkomen zoeken de larven beschuting in de oeverzone. 

Levenswijze

Blankvoorn is een generalistische soort die in vrijwel alle watertypen voorkomt van stilstaand tot stromend water. Alleen zeer ondiepe of dichtbegroeide wateren worden gemeden. Het voedsel bestaat uit ongewervelden, plankton en plantaardig materiaal.

Blankvoorn -  Rutilus rutilus - foto Jelger Herder

 

Verspreiding

De blankvoorn komt in bijna heel Europa voor, in grote delen van Spanje en Italië ontbreekt de soort. In Nederland is de soort zeer wijd verspreid en nagenoeg overal te vinden.op de brakkere delen van Zeeland en kleine beken op de hogere zandgronden na. 

Blankvoorn Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Blankvoorn is één van de algemeenste zoetwatervissen in Nederland en is ten opzichte van veel andere soorten minder gevoelig voor waterverontreiniging en aantasting watersysteem door de aanleg van dammen of stuwen. De soort is opgenomen in de Visserijwet zonder minimummaat en gesloten tijd.

Blankvoorn Rutilus rutilus Jelger Herder
 

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Blankvoorn trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Bittervoorn
Volgend artikel Blauwband
Printen
14460

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top