Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zaterdag 21 december 2024

Soorten

Bronforel

Salvelinus fontinalis

Bronforel Salvelinus fontinalis Floris Brekelmans

De bronforel is een exoot die incidenteel  wordt waargenomen in de Rijn, Maas en enkele beken in Gelderland en Limburg.


Herkenning

Bronforel (Salvelinus fontinalis) behoort tot de familie van de zalmen (Salmonidae). De soort heeft een vetvin. De flanken zijn bruingroen van kleur met daarop gele en blauwe vlekken en de buik is rood.  Bronforel wordt tot ongeveer 50 centimeter lang. De kaak van de bronforel reikt tot achter het oog en hiermee onderscheidt hij zich van Atlantische forel, regenboogforel en zalm. Bronforel eet dierlijk plankton, kleine kreeftachtigen, kleine visjes, insectenlarven en insecten die op het wateroppervlak vallen. In het Oostvoornse Meer is de Elzasser saibling, een kruising tussen bronforel en Arctische forel (Salvenis alpinus), uitgezet ten behoeve van de sportvisserij. 

Bronforel Salvelinus fontinalis Wikimedia Commons Eric Engbretson


 

Ecologie

Voortplanting

De soort plant zich in zijn natuurlijke verspreidingsgebied voort in  het najaar in koude stromende wateren en meren met een goede waterkwaliteit. Vrouwtjes maken een nestkuil in het grind waarin de eitjes worden afgezet. In Nederland zijn de omstandigheden waarschijnlijk niet geschikt, er is nog nooit natuurlijke voortplanting vastgesteld.

Levenswijze en habitat

De bronforel is gedeeltelijk stromingsminnend en heeft een voorkeur voor koude zuurstofrijke wateren zoals beken, rivieren en meren. Bronforel eet dierlijk plankton, kleine kreeftachtigen, kleine visjes, insectenlarven en insecten die op het wateroppervlak vallen.

Bronforel Salvelinus fontinalis Wikimedia Commons Karelj

 

Herkomst & verspreiding

Bronforel komt oorspronkelijk uit het Oosten van Noord-Amerika en is over heel Europa uitgezet. De soort wordt als gevolg van uitzettingen of ontsnappingen uit kwekerijen incidenteel in Nederland waargenomen in met name de grote rivieren en enkele beken in Gelderland en Limburg. De eerste waarnemingen uit Nederland dateteren uit de jaren 70 van de vorige eeuw. 

Bronforel Salvelinus fontinalis Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De bronforel is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. De soort is wel opgenomen in de Visserijwet.


 
Vorig artikel Brasemblei
Volgend artikel Bruine dwergmeerval
Printen
5465

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top