Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

dinsdag 21 januari 2025

Soorten

Bultrugzalm

Oncorhynchus gorbuscha

Bultrugzalm -  Timothy Knepp

De bultrugzalm is een exoot die in 2021 voor het eerst gevangen is in Nederland. 


Herkenning

Bultrugzalm (Oncorhynchus gorbuscha) behoort tot de familie van de zalmen (Salmonidae). De soort heeft een vetvin. De flanken zijn zilver van kleur met daarop kleine zwarte vlekjes. In de paartijd krijgen de mannetjes die de rivieroptrekken een opvallende grote bult op de rug. De bultrugzalm is tijdens zijn oceaanfase moeilijk te onderscheiden van de inheemse salmoniden zalm of de zeeforel (Atlantische forel) een belangrijk verschil is de aanwezigigheid van langgerekte ovale vlekken op de boven- en onderkant van de staart. 

 

Bultrugzalm uiterlijk


 

Ecologie

 

Voortplanting

De bultrugzalm wordt naar twee jaar geslachtsrijp en plant zich dan voort. Bijzonder is dat er door deze strikt tweejarige levenscyclus van elkaar gescheiden populaties voorkomen in rivieren waarvan de ene populatie in de even jaren voortplant en de andere in de oneven jaren. In Europa worden met name in de oneven jaren veel bultrugzalmen waargenomen.  In Nederland is nog geen voortplanting vastgesteld. 

Levenswijze & habitat

De bultrugzalm is een gedeeltelijk stromingsminnende trekvis. Ze groeien op op zee en trekken bij 18 maanden oud in de periode juni-september de rivieren op om zich voort te planten boven grind of stenen. Het voedsel bestaat voor jonge dieren vooral uit kleine ongewervelden grotere exemplaren jagen ook op kleine vis.

 
Haringvlietdam, aan de buitenzijde is de eerste bultrugzalm voor Nederland gevangen (foto Jelger Herder)

 

Herkomst en verspreiding

Het oorspronkelijke leefgebied van de bultrugzalm ligt in het westen van Noord-Amerika. De soort is sinds eind jaren vijftig tot aan 2001 in het noorden van Rusland uitgezet (Kola-schiereiland) en heeft zich van daaruit zuid-westelijk verspreid via de noorse kust en wordt inmiddels aangetroffen in Noorwegen, Denemarken, IJsland, het Vereningd Koninkrijk en Ierland. De eerste vangst in Nederland is gedaan in 2021, eDNA van de soort is in 2019 reeds opgepikt in de Grensmaas. 

Bultrugzalm Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

De bulrugzalm is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. Het is onderuidelijk wat de impact van de bultrugzalm zal zijn op inheemse soorten omdat het momenteel gaat om incidentele waarnemingen. Uit het buitenland komt de inschatting dat de bedreiging voor de zalm gering is doordat de paaiperioden niet overlappen en onderzoek heeft uitgewezen dat bultrugzalmen geen andere parasieten bij zich dragen dan reeds aanwezig waren bij de zalm. 

 


 

Zie ook

 

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Bruine kikker
Volgend artikel Diamantsteur
Printen
1447

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top