Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 23 april 2024

Soorten

Diamantsteur

Acipenser gueldenstaedtii

Diamantsteur Acipenser gueldenstaedtii Jelger Herder

De diamantsteur is een voor Nederland exotische steursoort die slechts incidenteel wordt waargenomen.


Herkenning

De diamantsteur (Acipenser gueldenstaedtii) (synoniemen zijn Russische steur en Donausteur) behoort tot de familie van de steuren (Acipenseridae). De soort kan tot 236 centimeter groot worden. De soort heeft in vergelijking tot andere in Nederland voorkomende steuren een korte en afgeronde snuit, de bekdraden zitten dichter bij de snuitpunt dan bij de bek en de beenplaten zijn meestal lichtgekleurd en relatief groot. Zie verder de herkenningskaart uitheemse steuren

 

Jonge diamantsteur - foto Jelger Herder

 

Ecologie

 

Voortplanting

In het natuurlijke verspreidingsgebied vindt de voortplanting  plaats in grote rivieren op delen met een sterke stroming en stenig of grindrijk substraat. In Nederland plant de soort zich niet voort. 

Levenswijze en habitat

Het leefgebied van de diamantsteur bestaat uit diepe, langzaam stromende delen van grote rivieren en estuaria en ondiepe kustzones. Ze voeden zich met macrofauna en vissen die ze met hun bekdraden opsporen in de bodem. In het natuurlijke verspreidingsgebied zijn zowel populaties bekend die uitsluitend in zoet water leven als populaties die migreren tussen zout en zout water (anadroom).

 

Zebrasteur is een kweekvorm van de Diamantsteur (foto - Jelger Herder)

 

Herkomst en verspreiding

Het oorspronkelijke leefgebied van de diamantsteur is de Kaspische Zee, Zwarte Zee en Zee van Azov. In de Zwarte Zee zijn vrijwel alle natuurlijke popluaties verloren gegaan door de aanleg van dammen in rivieren. Hier migreren de laatste populaties naar de Donau waar de soort echter sterk overbevist wordt. Ditzelfde geld voor de populaties in de Kaspische Zee. Als deze overbevissing door gaat is de kans groot dat natuurlijke populaties uitsterven. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden uitheemse steurenverkocht voor tuinvijvers. Sindsdien duiken losgelaten tuinvijverexemplaren met enige regelmaat op. Ook worden uitheemse steuren incidenteel uitgezet in sportvisserijwateren en zijn er mogelijke ontsnappingen uit kwekerijen stroomopwaarts van Nederland. 

Diamantsteur Acipenser gueldenstaedtii

 


 

Bedreiging en bescherming

De diamantsteur is een exoot in Nederland en geniet daarom geen bescherming. De soort staat internationaal als ernstig bedreigd op de IUCN Red List of Threatened Species door de bedreigde status in haar natuurlijke verspreidingsgebied. 


 

Zie ook

Kaft CITES Identification Guide

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Bultrugzalm
Volgend artikel Dikkopelrits
Printen
7235

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top