Search
zaterdag 22 januari 2022

Soorten

Dikkopelrits

Pimephales promelas

Dikkopelrits Pimephales promelas Jelger Herder

De dikkopelrits is een kleine exotische vis die in Nederland in enkele vijvers en duinwateren is aangetroffen.


Herkenning

De dikkopelrits (Pimephales promelas) behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae) en heeft een stompe afgeronde kop en een kleine eindstandige bek. De rug- en staartvin zijn afgerond. Het lichaam is olijf- of grijskleurig en er loopt een donkere horizontale band over de flanken die het best zichtbaar is richting de staart. Tijdens de paaitijd heeft het mannetje sponsachtige knobbels op de kop. De rugvin en de buikvinnen beginnen op vrijwel gelijke hoogte. Bij de inheemse elrits begint de rugvin duidelijk achter de buikvinnen. Dikkopelrits kan tot circa 7 centimeter lang worden.

Dikkopelrits Pimephales promelas


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paai vindt plaats in de periode mei-augustus. Mannetjes verdedigen een territorium en prepareren het paaisubstraat met schimmelwerend slijm door er langs te wrijven met hun sponsachtige knobbels. Tijdens de paaiperiode worden meerdere legsels geproduceerd.

Levenswijze

Dikkopelrits heeft een voorkeur voor stilstaande snel opwarmende ondiepe wateren. Het voedsel bestaat uit kleine dierlijke organismen zoals watervlooien en plantaardig materiaal.

Dikkopelrits Pimephales promelas Jelger Herder

 

Verspreiding

Dikkopelrits komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is via de aquariumhandel geïntroduceerd in een aantal landen in West Europa. In 2008 werd de soort voor het eerst waargenomen in Nederland, in een vijver in Gelderland zijn voortplantende dieren aangetroffen.

Dikkopelrits Pimephales promelas Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Dikkopelrits is een uitheemse soort in Nederland die tot op heden op enkele plaatsen waaronder vijvers en duinwateren is aangetroffen. De soort kan drager zijn van de bacterie Yersinia ruckeri, die dodelijk kan zijn voor andere vissoorten. Hierdoor kan dikkopelrits bij hoge dichtheden een bedreiging vormen voor inheemse soorten. De soort is niet beschermd in Nederland.

Op de foto de bestrijding van dikkopelrits te Neede (Fotobureau Kerkmeijer).

Dikkopelrits Pimephales promelas Fotobureau Kerkmeijer
 
Vorig artikel Diamantsteur
Volgend artikel Dikkopschildpad (Dwaalgast)
Printen
2630

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top