Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 24 april 2024

Soorten

Dikkopelrits

Pimephales promelas

Dikkopelrits Pimephales promelas Jelger Herder

De dikkopelrits is een kleine exotische vis die in Nederland in enkele stadsvijvers en duinwateren is aangetroffen.


Herkenning

De dikkopelrits (Pimephales promelas) behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). De soort heeft een  gedrongen lichaam met een stompe afgeronde kop en een kleine eindstandige bek. De rug- en staartvin zijn afgerond. Het lichaam is olijf- of grijskleurig en er loopt een donkere horizontale band over de flanken die het best zichtbaar is richting de staart. Tijdens de paaitijd heeft het mannetje sponsachtige knobbels op de kop. Dikkopelrits wordt tot ongeveer 5cm groot. Onderscheid met de inheemse elrits is te maken op basis van de positie van de rugvinnen en buikvinnen, deze beginnen bij dikkopelrits op vrijwel gelijke hoogte terwijl bij gewone elrits de rugvin duidelijk achter de buikvinnen begint. De enigzins gelijkende blauwband heeft een bovenstandige bek. 

Dikkopelrits Pimephales promelas


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paai vindt plaats in de periode mei-augustus waarbinnen meerdere legsels worden geproduceerd. Mannetjes verdedigen een territorium en maken een nestholte onder stenen, hout of andere structuren. Het mannetje perpareert de nestholte met schimmelwerend slijm door er langs te wrijven met zijn sponsachtige knobbels. Het mannetje bewaakt en verzorgt het legsel tot de eitjes uitkomen.

Levenswijze en habitat

Dikkopelrits is een generalist met een voorkeur voor stilstaande snel opwarmende ondiepe wateren. Het voedsel bestaat uit kleine dierlijke organismen zoals watervlooien en plantaardig materiaal.

Dikkopelrits Pimephales promelas Jelger Herder

 

Herkomst en verspreiding

Dikkopelrits komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is via de aquariumhandel geïntroduceerd in een aantal landen in West Europa. In 2008 werd de soort voor het eerst waargenomen in Nederland, in een vijver in Gelderland zijn voortplantende dieren aangetroffen.

Dikkopelrits Pimephales promelas Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De dikkopelrits is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. De soort kan drager zijn van de bacterie Yersinia ruckeri, die dodelijk kan zijn voor andere vissoorten. Hierdoor kan dikkopelrits bij hoge dichtheden een bedreiging vormen voor inheemse soorten. 

Op de foto de (succesvolle) bestrijding van dikkopelrits te Neede (Fotobureau Kerkmeijer).

Dikkopelrits Pimephales promelas Fotobureau Kerkmeijer
 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Diamantsteur
Volgend artikel Dikkopschildpad (Dwaalgast)
Printen
3815

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top