Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

dinsdag 21 januari 2025

Soorten

Dunlipharder

Liza ramada

Dunlipharder Liza ramada Arthur de Bruin

De dunlipharder is een mariene soort die in de zomer de benedenrivieren, en andere wateren die in verbinding staan met de zee, opzwemt.


Herkenning

De dunlipharder (Liza ramada) behoort tot de familie van de harders (Muglidae). De soort heeft een torpedovormige lichaam met zilveren flanken en een brede afgeplatte kop. Er zijn twee gescheiden rugvinnen waarvan de voorste rugvin bestaat uit vier stekelig aanvoelende harde vinstralen. Dunlipharder wordt tot ongeveer 60 centimeter groot. Het onderscheid met de diklipharder kan gemaakt worden op basis van de dikte van de bovenlip. Diklipharder heeft een bovenlip die groter is dan de halve oogdiameter met daarop twee of drie rijen hoornige papillen. Bij dunlipharder is de bovenlip dunner dan de halve diameter van het oog. 

Dunlipharder Liza ramada Wikimedia Commons Mbzt


 

Ecologie

 

Voortplanting

Dunlipharders paaien in de herfst en winter in zee, over de paaigronden van de voor langs de Nederlandse kust voorkomende dunlipharders is weinig bekend. De eitjes van harders worden vrij in het water gelegd en zijn rond, glad, transparant en kleven niet. De in het water zwevende eitjes en larven worden met getijden- en kuststromingen meegevoerd en groeien op in de estuaria en kustzones.

Levenswijze

De dunlipharder is een generalistische soort. Ze leven in kustgebieden, estuaria en de benedenlopen van rivieren. Ze zwemmen vaak in scholen in de bovenste waterlagen. Dunlipharders voeden zich met algen, dood organisch materiaal en klein dierlijk voedsel. Ze schrapen dit met hun stevige lippen van zandbodems, kademuren en rotsen waarbij ze een duidelijk graasspoor achter kunnen laten. 

Dunlipharder Liza ramada blikonderwater.nl

 

Verspreiding

Dunlipharder leeft in kustgebieden van vrijwel heel Europa, met uitzondering van landen aan de Oost- en Baltische Zee, IJsland en het grootste deel van Scandinavië. In Nederland wordt deze soort voornamelijk aangetroffen in de Nederlandse benedenrivieren en andere verbindingswateren met zee. Dunlipharders zwemmen verder het zoete water in dan diklipharders. Aan het eind van de zomer trekken ze richting het zuiden om in dieper en warmer water te overwinteren.

Dunlipharder Liza ramada Verpreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Dunlipharder is een zeldzame soort in het Nederlandse zoete water. Door de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken zijn in de 20e eeuw op veel plaatsen natuurlijke zoet-zout overgangen verdwenen en vervangen door abrupte overgangen. Hierdoor is het areaal aan estuaria en daarmee leef- en opgroeigebied geslonken. De soort kan profiteren van het herstel van natuurlijke zoet-zoutovergangen. Dunlipharder is opgenomen in de Visserijwet zonder minimummaat of gesloten tijd..


 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Driedoornige stekelbaars
Printen
4585

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top