Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

dinsdag 21 januari 2025

Soorten

Gestippelde alver

Alburnoides bipunctatus

Gestippelde alver Alburnoides bipunctatus Jelger Herder

De gestippelde alver is een soort van snelstromende grindrijke riviertjes. In Nederland komt de soort alleen op enkele plaatsen in zuid Limburg voor.


Herkenning

Gestippelde alver (Alburnoides bipunctatus) behoort tot de familie van de karpers (Cypriniden) en heeft een zijdelings afgeplat lichaam met een kleine eindstandige bek. Een opvallend kenmerk waarmee de gestippelde alver van andere karperachtigen te onderscheiden is, is de zwart gevlekte omlaag gebogen zijlijn. Andere karperachtigen hebben deze zwarte vlekken op de zijlijn niet. Gestippelde alver bereikt een lengte van circa 15 centimeter.

Gestippelde alver Alburnoides bipunctatus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De paaitijd loopt van mei tot juli waarbinnen vrouwtjes meerdere malen kunnen paaien. Het paaien gebeurt in kleine groepjes boven grindbanken. De jonge dieren groeien op in de oeverzone.

Levenswijze

Gestippelde alver leeft voornamelijk in de bovenste waterlaag en jaagt hier op prooidieren zoals in het water gevallen insecten.

Gestippelde alver Alburnoides bipunctatus Jelger Herder

 

Verspreiding

Het verspreidingsgebied van gestippelde alver strekt zich uit van het midden van Europa van Frankrijk tot diep in Rusland en tot voorbij de zuidkant van de Kaspische Zee tot aan Pakistan. Het is een soort van snel stromende zuurstofrijke beken en rivieren met een bodem van grind of stenen. Nederland ligt aan de grens van het verspreidingsgebied en geschikt habitat wordt alleen in het zuiden van Limburg gevonden.

Gestippelde alver Alburnoides bipunctatus Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De gestippelde alver is een zeldzame soort in Nederland. Historische vindplaatsen lagen in de Grensmaas, de Jeker en de Roer. In de tweede helft van de 20e eeuw verdween de soort als gevolg van watervervuiling. Sinds het einde van de 20e eeuw wordt gestippelde alver weer aangetroffen in de Geul. Ook zijn er incidentele waarnemingen uit de Roer en Grensmaas. De soort is in Nederland beschermd onder de Wet natuurbescherming. De gestippelde alver is opgenomen in de Conventie van Bern (bijlage 3) en heeft de status ‘gevoelig’ op de Rode Lijst (Staatscourant 2015 nr. 36471).

Gestippelde alver Alburnoides bipunctatus Jelger Herder
 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Geelwangschildpad (Exoot)
Volgend artikel Gewone pad
Printen
6221

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top