Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

maandag 27 januari 2025

Soorten

Goudvis

Carassius auratus

Goudvis Carassius auratus Frank Spikmans
 
Goudvissen lijken sterk op giebels en hebben voorkeur voor stilstaand water met veel waterplanten.

Herkenning

De goudvis (Carassius auratus) behoort tot de familie van de karpers (Cyprinidae). De soort heeft een hooggebouwd lichaam met een lange holronde rugvin. De kleur van gekweekte exemplaren is oranje tot geel maar in wilde populaties gaat deze kleur na enkele generaties verloren en verkrijgen ze hun bruinige wildkleur terug. Goudvis wordt maximaal 52cm groot. In wildkleur zijn ze niet te onderscheiden van giebels. De gelijkende kroeskarper heeft een bolronde rugvin terwijl karpers zich onderscheiden door de aanwezigheid van bekdraden. 

Goudvis Carassius auratus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

Goudvissen planten zich voort in de periode mei tot juli, bij voorkeur tussen waterplanten.

Levenswijze en habitat

Goudvissen zijn generalisten met een voorkeur voor stilstaand water met veel waterplanten. Ze zijn tolerant voor schommelingen in temperatuur of zuurstofgehalte. Hun voedsel bestaat uit zowel plantaardig als dierlijk materiaal. In het derde of vierde levensjaar wordt de goudvis geslachtsrijp. Door zijn opvallende gouden kleur is goudvis waarschijnlijk een makkelijke prooi voor roofvissen zoals snoek. 

Goudvis Carassius auratus

 

Herkomst en verspreiding

Oorspronkelijk is de goudvis een kweekvorm die meer dan 1000 jaar geleden is ontstaan in China. In de 18e eeuw zijn de eerste dieren naar Europa geexporteerd. In Nederland wordt in 1758 de eerste succesvolle kweek gemeld. Mogelijk dat de eerste exemplaren ook rond deze tijd in het buitenwater terecht zijn gekomen. Van goudvis zijn over heel Nederland waarnemingen bekend. Niet duidelijk is of het in alle gevallen om goudvissen gaat aangezien de soort als bruine verwilderde vorm moeilijk te onderscheiden is van een giebel.

Goudvis Carassius auratus Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De goudvis is een van oorsprong uitheemse soort en geniet daarom geen bescherming in Nederland. Goudvissen zelf kunnen negatieve impact hebben op amfibieën wanneer ze uitgezet worden in hun voortplantingswateren die van nature vaak visvrij zijn. 


 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Goudharder
Volgend artikel Graskarper
Printen
8641

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top