Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Graskarper

Ctenopharyngodon idella

Graskarper Ctenopharyngodon idella Jelger Herder

Graskarpers worden in Nederland uitgezet voor de bestrijding van waterplanten. Er zijn geen aanwijzingen dat de soort zich bij ons voortplant.


Herkenning

De graskarper (Ctenopharyngodon idella) is een karperachtige (Cyprinidae) met een torpedovormig lichaam en bruingroene flanken. De grote schubben zijn zwart omrand waardoor er op de flank een nettekening zichtbaar is. Graskarpers kunnen ongeveer 120 centimeter lang worden. Karper en kopvoorn vertonen overeenkomsten met graskarper. Het onderscheid kan gemaakt worden doordat karper bekdraden heeft. De rand van de anaalvin van kopvoorn is bolrond terwijl deze bij graskarper recht is.

Graskarper Ctenopharyngodon idella Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

Omdat in Nederland de juiste klimatologische en fysische omstandigheden ontbreken (warm stromend water) vindt bij ons geen voortplanting plaats.

Levenswijze

Omdat het voedsel hoofdzakelijk uit zachte waterplanten bestaat is de graskarper wereldwijd uitgezet om overvloedige ontwikkeling van waterplanten te bestrijden. In Nederland gebeurt dit sinds de jaren ’70 van de 20e eeuw. De soort is een goede zwemmer en heeft zich vanuit de kleinere wateren waar de uitzettingen plaatsvonden ook verplaatst naar rivieren, kanalen en meren.

Graskarper Ctenopharyngodon idella Wikimedia Commons Roban Kramer

 

Verspreiding

Het oorspronkelijke leefgebied van graskarper bevindt zich in de plantenrijke delen van rivieren en de hiermee verbonden meren in Oost-Azië en Oost-Siberië. Verspreid over Nederland komt deze soort voor in kleinere wateren maar heeft zich ook verplaatst naar rivieren, kanalen en meren.

Graskarper Ctenopharyngodon idella Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

Graskarper is een uitheemse soort voor Nederland die zich bij ons niet kan voortplanten en hierdoor vrij zeldzaam blijft. In het oorspronkelijke verspreidingsgebied gaat de soort sinds 1980 sterk achteruit door overbevissing, vervuiling en de aanleg van stuwdammen. In Nederland is de soort niet beschermd. Lokaal geldt voor sportvissers soms een meeneemverbod op graskarper ten behoeve van het waterbeheer.

Graskarper Ctenopharyngodon idella Jelger Herder
 
Vorig artikel Goudvis
Volgend artikel Grootkopkarper
Printen
8290

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top