Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

zaterdag 4 januari 2025

Soorten

Het is de Week van de hazelworm

Artikel

De hazelworm (Anguis fragilis) is een pootloze hagedis en een fascinerende bewoner van onze bossen, heides en tuinen. Door zijn  langgerekte, glanzende lichaam zonder poten wordt hij vaak  verward met slangen.  

De hazelworm komt in bijna alle Nederlandse provincies voor, behalve Zeeland. Hij gedijt vooral op zand- en lössgronden en ontbreekt op de rivier- en zeeklei. Hij gedijt vooral ook op stuwallen en in heulvelachtige gebieden zoals op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en in hellingbossen in Zuid-Limburg. Deze gebieden vormen de ideale leefomgevingen voor de hazelworm. 

Hazelwormen zijn geen ondernemende types, hun actieradius beperkt zich vaak tot enkele honderden vierkante meters. Hierdoor breiden ze zich niet snel uit en zijn hazelwormen kwetsbaar voor versnippering van hun leefgebieden door wegen, kanalen en andere obstakels. Intensieve landbouw, dichte naaldbossen, dorpen en steden maken het hen extra moeilijk om zich voort te bewegen en kunnen hun populaties onder druk zetten.

Eierlevendbarend

Na hun winterslaap hebben mannelijke hazelwormen zonnewarmte nodig om hun zaadcellen te ontwikkelen. Ze ontwaken meestal in maart-april, terwijl vrouwtjes en jonge dieren enkele weken later  uit hun winterslaap komen. De paartijd vindt plaats in mei. Tijdens de drachtige periode spenderen de vrouwtjes veel tijd aan zonnen om de embryo-ontwikkeling te bevorderen, waardoor ze vaak in juli zichtbaar zijn.

Hazelwormen zijn eierlevendbarend; de jongen worden in augustus of september geboren, beschermd door een dun eivlies waaruit ze zich enkele minuten na de geboorte al hebben bevrijd. . De vrouwtjes krijgen doorgaans 6 tot 15 jongen, die direct zelfstandig zijn en een lengte van 7 tot 10 cm hebben, inclusief hun staart. Na hun derde overwintering beginnen hazelwormen meestal met voortplanten. In Nederland planten vrouwtjes zich om het jaar voort om hun conditie te herstellen, terwijl in warmere klimaten jaarlijks voortplanting voorkomt.

Help jij mee?

Help ons dit bijzondere reptiel beter in kaart te brengen. Dit jaar focussen we op Noord-Brabant, een provincie waar de soort relatief weinig wordt gezien. Uit eerdere meldingen blijkt dat hazelwormen hier toch wat vaker voorkomen dan bekend. Veel mensen ontmoeten ze toevallig tijdens wandelingen, fietstochten, in de tuin of op het erf. Geef je waarnemingen door via hazelworm@ravon.nl, vooral uit het gebied tussen Oss, Uden, Langenboom en Herpen. Waarnemingen uit andere delen van Noord-Brabant en oude meldingen zijn ook welkom. Foto’s, zelfs van mindere kwaliteit, zijn zeer waardevol.

Onze doelen zijn het bijwerken van het verspreidingsbeeld, het verbeteren van het leefgebied, en het verbinden van geïsoleerde populaties. De voorgestelde maatregelen zullen ook andere belangrijke soorten, zoals solitaire bijen, kevers, vlinders en mieren, ten goede komen. We delen onze bevindingen met beheerders van terreinen met hazelwormen.

 

Printen
943

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top