Search

Over RAVON Agenda English Steun ons Webshop

donderdag 26 december 2024

Soorten

Kanaalmeerval

Ictalurus punctatus

Kanaalmeerval Ictalurus punctatus United States Fish And Wildlife Services

De kanaalmeerval is een exoot uit Noord-Amerika die incidenteel in Nederland is aangetroffen. 


Herkenning

De kanaalmeerval (Ictalurus punctatus) behoort tot de familie van de Noord-Amerikaanse meervallen (Ictaluridae). Ze hebben een langerekt lijf, een lange anaalvin en een vrij spitse kop met 8 bekdraden. Ze kunnen een lengte van 170cm bereiken. Onderscheid met de Europese meerval, Afrikaanse meerval en kwabaal  is te maken op basis van de aanwezigheid van een vetvin bij de kanaalmeerval. De bruine en zwarte dwergmeerval, die eveneens een vetvin hebben, zijn te onderscheiden doordat deze een korte anaalvin hebben en een afgeronde staart. 

Kanaalmeerval Ictalurus punctatus


 

Ecologie

 

Voortplanting

De kanaalmeerval baltst reeds in het voorjaar waarbij mannetjes en vrouwtjes koppels vormen. De paai vindt plaats in de zomer bij een hoge watertemperatuur. Het mannetje graaft op een beschutte plaats een ondiepe nestkuil in de bodem waarin het vrouwtje de eitjes afgezet en het mannetje ze bevrucht.  Het nest wordt vervolgens bewaakt en verzorgt door met de eitjes en larven met de borstvinnen van zuurstofrijk water te voorzien en het schoon te houden met de bek. In Nederland is nog geen voortplanting vastgesteld.  

Levenswijze en habitat

De kanaalmeerval is een generalist met een voorkeur voor helder water met een modderige bodem. Ze leven in langzaamstromende rivieren, kanalen, meren en poelen.   's Nachts gaan ze op zoek naar voedsel. De soort heeft daarvoor zeer goed ontwikkelde smaak- en geurzintuigen waaronder lange bekdraden. Het voedsel van jonge dieren bestaat voornamelijk uit aquatische insecten maar ook plantaardig materiaal zoals zaden van bomen. Grotere dieren voegen een scala aan grotere prooien toe aan hun dieet, zoals kleine vissen, zoetwaterkreeften en zelfs vogels. 

Kanaalmeerval Ictalurus punctatus Smithsonian Environmental Research Center

 

Herkomst en verspreiding

De kanaalmeerval komt uit Noord-Amerika. In Europa is de soort verkocht als aquarium of vijvervis waarbij ze soms zijn ontsnapt of vrijgelaten in het buitenwater. De eerste waarneming van kanaalmeerval in Nederland is gedaan in 2008.  Sindsdien zijn er incidentele waarnemingen verspreid over het land.  

Kanaalmeerval Ictalurus punctatus Verspreidingskaart RAVON

 


 

Bedreiging en bescherming

De kanaalmeerval is een exoot en geniet geen bescherming in Nederland. De soort wordt incidenteel waargenomen in Nederland waardoor hij geen bedreiging lijkt te vormen voor inheemse soorten.  In het oorspronkelijke verspreidingsgebied is de soort niet bedreigd.  

Kanaalmeerval Ictalurus punctatus Duane Raver
 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Kamsalamander
Printen
1121

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top