Search
zaterdag 22 januari 2022

Soorten

Kesslers grondel

Ponticola kessleri

Kesslers grondel Neogobius kessleri Jelger Herder

De Kesslers grondel is een uitheemse soort die aan het begin van de 21e eeuw vanuit het Donau systeem, via het Main-Donaukanaal, het Rijn systeem gekoloniseerd heeft.


Herkenning

Kesslers grondel (Ponticola kessleri) behoort tot de familie van de grondels (Gobiidae). Het lichaam is gedrongen en onregelmatig donker gevlekt met een grote afgeplatte kop (breder dan hoog) en een grote bovenstandige bek. Mannetjes worden in de paaitijd donkerder. Het onderscheid met de inheemse rivierdonderpad en beekdonderpad is te maken doordat de borstvinnen van Kesslers grondel zijn vergroeid tot een zuignap, bij donderpadden zijn deze vinnen gescheiden. Brakwatergrondel heeft op de kop tot aan de eerste rugvin geen schubben. Het onderscheid met andere exotische grondelsoorten is te maken doordat marmergrondel buisvormige neusopeningen heeft, zwartbekgrondel heeft een zwarte vlek achterin de voorste rugvin en Pontische stroomgrondel heeft een kleinere bek en kop (ongeveer even breed als hoog). De Kesslers grondel kan ruim 20 centimeter lang worden.

Kesslers grondel Neogobius kessleri Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

In Nederland vindt er waarschijnlijk van april tot september voortplanting plaats, waarbij het vrouwtje meerdere keren per jaar eitjes afzet tegen de onderkant van stenen of andere harde substraten. De eitjes worden bewaakt door het mannetje totdat ze uitkomen. Na uitkomst verspreiden de larven zich via de waterstroom in stroomafwaartse richting.

Levenswijze

De Kesslers grondel heeft een voorkeur voor stortstenen oevers maar is ook aangetroffen op zandbodems en tussen vegetatie. Met de grote bek wordt vanuit de beschutting van stenen of andere structuren gejaagd op een breed spectrum aan prooien waaronder insecten, kreeftachtigen en kleine vissen.

Kesslers grondel Neogobius kessleri Jelger Herder

 

Verspreiding

Het oorspronkelijke leefgebied van Kesslers grondel lag in de rivieren en estuaria aan de noordoost zijde van de Zwarte Zee. De soort heeft zijn leefgebied in de Donau aan het einde van de 20e eeuw in stroomopwaartse richting uitgebreid, waarschijnlijk geholpen door de aanleg van stortstenen oevers ten behoeve van de oeververdediging. Via het Main-Donaukanaal heeft Kesslers grondel vervolgens ook het stroomgebied van de Rijn gekoloniseerd. In Nederland werd de soort voor het eerst aangetroffen in 2007 en heeft zich sindsdien snel verspreid via de grote rivieren en kanalen.

Kesslers grondel Neogobius kessleri Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Tekst volgt  nog

Kesslers grondel Neogobius kessleri Jelger Herder
 
Vorig artikel Kemps zeeschildpad (Dwaalgast)
Volgend artikel Kleine marene
Printen
4767

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top